Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Zavražděného novináře a jeho snoubenku si v Brně připomnělo kolo 500 lidí

První výročí vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové si dnes v Brně připomnělo na náměstí Svobody i přes déšť podle odhadu asi 500 lidí. U morového sloupu zapálili svíčky. Ve zkratce připomněla události před a po vraždě i malá výstava. Do ulic vyšli na výročí vraždy, která před rokem na Slovensku vyústila ve vládní krizi a rezignaci premiéra, také lidé v Praze a v řadě slovenských měst.

Iniciativa Za slušné Slovensko, která loni po dvojnásobné vraždě stála za největšími protesty od sametové revoluce v roce 1989, svolala shromáždění do Bratislavy, dalších asi tři desítek slovenských měst a do vybraných metropolí v zahraničí. Brno je jednou z nich. Na brněnské náměstí Svobody přišli převážně mladí lidé s velkým podílem Slováků. Někteří měli v rukou transparenty, například s heslem „All for Ján", anglicky „Všichni za Jána".

Na Kuciaka na pódiu zavzpomínala redaktorka Deníku N Jana Ustohalová. „Jána jsem poprvé potkala v kurzu pro mladé investigativní novináře, kde jsem byla před několika lety mentorkou studentům žurnalistiky. Už tehdy byl nepřehlédnutelný. Bylo zajímavé ho poslouchat, jak chce věcem přijít na kloub, jak chce poznat. Byl ještě studentem, ale hned vás na něm zaujala skromnost, jistá urputnost a bezstarostnost," řekla Ustohalová. Vražda mladého novináře pro ni stále zůstává neuvěřitelnou a nesmyslnou.

Novináři v ohrožení čím dál častěji

Vícero řečníků se pozastavilo nad rolí novináře ve společnosti. Musí podle nich čelit urážkám, jejich práce je znevažována a stále o nich někdo tvrdí, že manipulují s fakty. Novináře by ale lidé měli podle řečíků bránit, protože jsou to právě oni, kdo kontrolují mocné a elity.

„Na první pohled by se mohlo zdát, že se těmi vraždami nic nezměnilo, ale změnilo se mnohé," řekl vedoucí katedry žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Jakub Macek. Jinak se teď například na novinařinu podle něj dívají ti, kteří jsou s ní v kontaktu. Média také začala přemýšlet o tom, jak investigativní novinařinu - byť je nákladná a časově náročná - vrátit zpět do hry, uvedl.

Ficův pád

Policie loni na podzim z vraždy Kuciaka a jeho partnerky obvinila čtyři lidi. Vyšetřovatelé ale stále pátrají po hlavním objednavateli vraždy. Nejvýznamnějším podezřelým je zatím vlivný podnikatel Marián Kočner. Násilná smrt novináře, který byl podle policie zastřelen kvůli své investigativní práci, před rokem vyvolala v zemi politickou krizi. Ta vyústila v odchod šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica z funkce premiéra.

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky Ján Kuciak, Martina Kušnírová, vražda, památka, pieta, shromáždění, náměstí svobody, Brno, Slovensko, Praha, Jana Ustohalová, Sametová revoluce, Bratislava, Robert Fico

FOTO: Zavražděného novináře a jeho snoubenku si v Brně připomnělo kolo 500 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.