Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strážníci našli v Brně 3800 jehel po narkomanech, jejich počet každým rokem stoupá

Strážníci v Brně loni našli v ulicích 3792 injekčních stříkaček a jehel, které tam po sobě zanechali narkomani. Meziročně je to zhruba o 1200 více. ČTK to dnes řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Při kontaktu s použitou jehlou hrozí přenos mnoha onemocnění včetně žloutenky nebo smrtelného viru HIV.

Městská policie nemůže podle zákona drogovou problematiku prošetřovat, injekční stříkačky ale alespoň sbírá, přičemž velmi úzce spolupracuje se specializovanými útvary Celní správy a Policie ČR. „Pravidelně jim předáváme veškerá svá zjištění v této oblasti. Rovněž jim průběžně poskytujeme detailní statistiku výskytu jehel, která přispívá k mapování tohoto vážného problému," uvedl Ghanem.

Mezi ulicemi vede Svitavská

Nejvíce aplikačních pomůcek strážníci loni odstranili ze Svitavské ulice, celkem 194. Následovala ulice Koliště se 182 nálezy, stříkačky tam nacházeli především v parku. „Mezi ulice s nejvyšším počtem odhozených stříkaček se tradičně řadí i Tkalcovská. Strážníci zde sesbírali 169 aplikačních pomůcek. Často nacházeli jehly i v Husovické ulici, bylo jich tam 103 kusů," uvedl Ghanem.

Jehly i stříkačky by měli narkomani odevzdávat k likvidaci v kontaktních centrech. V Brně je provozuje sdružení Podané ruce, které pomáhá narkomanům v boji s jejich závislostí. Jen za rok 2017 jeho pracovníci rozdali drogově závislým asi 243.000 injekčních setů, návratnost se pohybovala kolem 225.000 setů. Některé stříkačky ale mohly skončit v lékárně.

Při nálezu jehly automaticky volat 156

Především rodiče by měli poučit své děti, aby na nalezené stříkačky a jehly v žádném případě nesahaly. Při nálezu je vhodné se obrátit na městskou policii, strážníci mají pro odstranění potřebné vybavení a jsou proškolení. Pokud by se dospělí rozhodli odklidit stříkačku sami, vždy by měli postupovat se zvýšenou opatrností a v ideálním případě ji uchopit v rukavicích nebo alespoň do kapesníku. Je nutné vyvarovat se jakéhokoli kontaktu s jehlou. Doporučuje se vložit stříkačku do PET lahve a pečlivě ji uzavřít víčkem.

137 stříkaček za jediný den

Strážníci v Brně jehly odstraňují po celý rok, sbírají je nad rámec svých zákonných povinností. Konají se i speciální akce, při nichž tento nebezpečný odpad vyhledávají na celém území města. Například loni v dubnu při takzvané akci Jehla za jediný den našli 137 stříkaček.

 

 

Autoři | Foto ilustrační foto

Štítky jehly, injekce, strážníci, počet, Brno, Policie České republiky, Celní správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci našli v Brně 3800 jehel po narkomanech, jejich počet každým rokem stoupá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.