Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ÚOHS uložil Finančnímu analytickém úřadu pokutu čtvrt milionu korun za podezřelou zakázku

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 250.000 korun pro Finanční analytický úřad ministerstva financí. Podle dřívějšího rozhodnutí ÚOHS chyboval finanční úřad při zadávání veřejné zakázky na dodávku softwaru za 10,5 milionu korun v roce 2017.

Finanční analytický úřad (FAÚ) se dopustil přestupku tím, že zakázku na dodávku softwaru pro technologickou základnu zadal v jednacím řízení bez uveřejnění a rovnou uzavřel smlouvu se společností Tovek. Podle Finančního analytického úřadu mohl tuto veřejnou zakázku uskutečnit pouze jediný dodavatel, a tím byla právě firma Tovek.

Podle antimonopolního úřadu ale FAÚ neprokázal to, že by software mohl dodat pouze jediný dodavatel, což je jeho zákonná povinnost jako zadavatele, a uložil za přestupek pokutu 250.000 korun. Podnět k prošetření veřejné zakázky k ÚOHS podala společnost Profinit, která namítala, že by předmět veřejné zakázky mohla dodat v požadovaném termínu, kdyby ji zadavatel oslovil.

FAÚ proti rozhodnutí podal rozklad k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi, který ale rozhodnutí první instance potvrdil.

„Souhlasím se závěrem úřadu, že obviněný neprokázal, že veřejná zakázka mohla být z technických důvodů splněna pouze vybraným dodavatelem," uvedl v rozhodnutí Petr Rafaj.

Čtvrtmilionová pokuta je tak platná a musí být zaplacena do dvou měsíců. Finanční analytický úřad se proti ní ale může bránit žalobou u Krajského soudu v Brně.

Autoři | Foto ilustrační foto

Štítky úohs, zakázka, Finanční analytický úřad, pokuta, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, veřejná zakázka, Petr Rafaj, software, Tovek, Profinit, Krajský soud v Brně

ÚOHS uložil Finančnímu analytickém úřadu pokutu čtvrt milionu korun za podezřelou zakázku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.