Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Na jaře začne developer s rekonstrukcí hlavního nádraží. Jak se budova promění?

Nájemce výpravní budovy brněnského hlavního nádraží a dalších pozemků a objektů Brno New Station Development (BNSD) předpokládá, že do konce března získá první ze stavebních povolení, které umožní zahájit rekonstrukci nádražní budovy. Začne se odjezdovou halou, kterou by chtěl mít nájemce hotovou do konce letošního roku. Navázat má rekonstrukce levé části z pohledu od přednádraží a poté pravé části.

Rekonstrukcí projde také Malá Amerika

Později mají přijít na řadu objekty, jako je Malá Amerika, budova za autobusovým nádražím Grand a ještě později bývalé uhelné nádraží, kde by chtěl nájemce postavit byty. Naráží však na správní řízení o památkové ochraně. „Diskutujeme o našich vizích a projektech s městem, protože vytváříme architektonickou koncepci veřejného prostoru v centru Brna. Zatím nacházíme víceméně shodu," řekl statutární ředitel Ivo Vrzal.

Rekonstrukce za 200 milionů, nájemné na 40 let

BNSD si pronajalo nádražní budovu s dalšími nemovitostmi od Českých drah v roce 2008 na 40 let se závazkem investic. Rekonstrukce nádražní budovy bude stát zhruba 200 milionů korun. Zatím se opravila střecha a prováděly se přípravné sanační práce suterénu levého křídla.

Odjezdová hala projde rekonstrukcí už letos

„Nyní musíme postupovat po etapách, aby vždy část haly byla přístupná. Proto letos chceme udělat odjezdovou halu a poté by měly navázat další části výpravní budovy," řekl Vrzal. Vzhledem k návaznosti etap a délce stavebního řízení nechce odhadovat, jestli se v poslední pravé části začne stavět už příští rok.

Mramor a více světla

Odjezdová hala se pročistí. „Budou zde po dohodě s ČD pouze pokladny. Prostor bude lépe osvětlený, znovu jej obložíme mramorem," popsal Vrzal. Ve vchodu na první nástupiště budou automatické dveře na fotobuňku, aby do dvorany netáhlo.

Občerstvení se přesune do lebého křídla, čekárny do pravého

Služby související s potravinami se přesunou do levého křídla. Půjde o rychlé občerstvení, samoobsluhu či prodej pečiva. „Chceme, aby to byly kvalitní značky a dodavatelé, už s nimi jednáme," řekl Vrzal. Ožít má i bývalá kavárna Secese, z níž má být restaurace. I pro ni již BNSD shání provozovatele. Rozšíří se vchod na terasu restaurace a bude možné odtud vcházet do haly. V levém křídle budou nově lavičky.

Zázemí pro cestující se z levé části později přesune do pravé včetně čekáren. Nově se zde uvolní i prostory po Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) a budou tu obchody či provozovny, které s potravinami nesouvisí. BNSD počítá i s opravou prvního nástupiště, což bude nejkomplikovanější část kvůli koordinaci s požadavky SŽDC.

Na rohu Nádražní a Husovy vznikne nová budova

Opravovat se má v budoucnu i budova za plotem u autobusového nádraží v Benešově ulici a plochy okolo. „Rádi bychom také postavili polyfunkční budovu v Nádražní u křižovatky s Husovou, abychom zarovnali uliční frontu," řekl Vrzal.

Byty na Malé Americe?

Otázkou je budoucí podoba Malé Ameriky a bývalého uhelného nádraží. BNSD tu chce stavět podle územního plánu byty. Už několik let ale trvá správní řízení, v němž se řeší památková ochrana lokality. „Kdybychom nemohli stavět, pronajímali bychom areál jako technicko-hospodářskou zónu a nebylo by to tam hezké," míní Vrzal.

Autoři | Foto BNSD

Štítky hlavní nádraží, Brno, bnsd, rekonstrukce, budova, Malá Amerika, Brno new station development a.s., Správa železniční dopravní cesty, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na jaře začne developer s rekonstrukcí hlavního nádraží. Jak se budova promění?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.