Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno postaví domy pro zdravotně postižené

Brno postaví díky eurodotacím dva moderní domy pro zdravotně postižené. Jede bude stát na Nováčkově ulici, druhý na Mostecké. Domy pro zdravotně postižené a duševně nemocné vzniknou do léta 2020.

Na Nováčkově se zbourá a postaví nový

V ulici Nováčkova vznikne nový dům na místě současného na čísle popisném 38. Dům je již v havarijním stavu, půjde tak k zemi. Nový objekt bude sloužit pro potřeby lidí s duševním onemocněním.

V novém třípodlažním objektu s podkrovím vznikne 15 lůžek. V přízemí objektu budou vybudovány místnosti pro personál, například sesterna či místnost pro sociální pracovníky. V plánu jsou i technické místnosti a skladové prostory.

Většinu pokryje dotace

V dalších patrech vzniknou jednolůžkové pokoje a jeden dvoulůžkový, doplněné vždy společenskou místností pro klienty a zázemím nezbytným pro personál. Za budovou bude umístěna terasa s novou zahradou osázenou okrasnými dřevinami a keři. Celkové náklady projektu se pohybují ve výši 38,5 mil. Kč, z čehož 31,5 mil. Kč pokryje dotace. Realizace by měla být ukončena v červnu 2020.

Služba, která tu dlouhodobě chybí

„Jedná se o službu, která ve městě dlouhodobě absentuje. Její realizace znamená, že budeme moci poskytovat služby další skupině klientů, kteří na ni dlouho čekají. Umožní jim získat důstojné zázemí pro život. Je navíc skvělé, že se na tento projekt podařilo získat dotační prostředky,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková.

Mostecká projde rekonstrukcí

Centrum zdravotní péče na Mostecké vznikne ze současného bytového domu číslo 10. V tomto případě bude možné provést komplexní rekonstrukci domu včetně přístavby tak, aby zde vznikl také domov pro osoby se zdravotním postižením. Ten však bude zaměřen spíše na osoby bez domova s různými kombinacemi zdravotních a sociálních diagnóz.

Město zde postaví třípodlažní objekt s obytným podkrovím a kapacitou 15 lůžek. V přízemí objektu budou umístěny přijímací místnosti pro klienty s hygienickým boxem, pracovny, technická místnost s úklidem a také centrální hala se schodištěm a výtahem.

Dále zde bude umístěna rehabilitační a odpočinková místnost klientů. V dalších patrech budou vybudovány pokoje klientů včetně společných hygienických boxů a WC a nezbytné zázemí. Náklady na realizaci projektu vyjdou na 55,5 mil. Kč, z nichž 31,5 mil. Kč pokryje dotace. Rekonstrukce skončí v červnu 2020.  

Nové možnosti pro lidi v nouzi

„I v tomto případě se nám podaří využít budovy, které jsou nyní ve velmi špatném technickém stavu, jako ubytovací kapacity. Budou navíc sloužit klientům, kterým v současné době ve městě chybí. Díky péči, která bude s bydlením spojená, pro ně bude služba znamenat nové možnosti. Věřím, že budoucnost ukáže, jak velký smysl podpora podobných projektů má,“ doplnil náměstek primátorky pro oblast investic, dopravy, implementace evropských fondů a sociálních služeb Robert Kerndl.

Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky dům, Brno, projekt, dotace, Markéta Vaňková, Robert Kerndl

Brno postaví domy pro zdravotně postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.