Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Povodí Moravy upouští kvůli oblevě nádrže, vstup na led je velmi nebezpečný

Povodí Moravy preventivně upouští z přehrad vodu kvůli očekávanému intenzivnímu sobotnímu tání. Na Moravě se mají teploty pohybovat okolo deseti stupňů a má i pršet. Kvůli tomu Povodí Moravy varuje před vstupem na zamrzlé hladiny. Led slábne a hrozí prolomení.

„Vstup na vodní nádrže, ať už na přehrady či rybníky, je při provozování zimních sportů na vlastní nebezpečí," uvedl mluvčí Petr Chmelař. Upouštění se týká víceméně všech nádrží, protože zejména na horních tocích je velká zásoba sněhu.

Leží i v nížinách a při vysoké teplotě a dešti bude odtávat velmi rychle. Meteorologové vydali také předběžné varování před tím, že by v neděli a v pondělí mohly toky dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity.

V neděli už by se měly teploty dostat jen mírně nad nulu a v noci na pondělí by mělo znovu mrznout. V příštím týdnu už mají být teploty zase pouze kolem nuly.

Tloušťku ledu na vodních plohách v Brně a okolí měřili v pátek brněnští strážníci. Ačkoliv na přístavišti Brněnské přehrady naměřili 10 centimetrů ledu, v ostatních částech Prýglu už je led tenčí

„Na mnoha místech u Sokolského koupaliště objevili strážníci poříční jednotky díry v ledu způsobené teplými proudy a bahenními plyny stoupajícími ode dna," uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.Strážníci tak pohyb na ledě důrazně nedoporučují. 


Síla ledu na vodních plohách v Brně a okolí

 

Brněnská přehrada, přístaviště: 10 cn

Brněnská přehrada, Kozí horka: 8 cm

Brněnská přehrada, Sokolské koupaliště: 7 cm

Žebětínský rybník: 12 cm

Chrlice, Splaviska: 12 cm

Chrlice, biotop: 10 cm

Holásky: 8 cm

Mariánské údolí, Muška (u Muchovy boudy): 12 cm

Mariánské údolí, Pod hrádkem: 10 cm

Mariánské údolí, Kadlcův Mlýn: 11 cm

Medlánecký rybník: 10 cm

Foto MP Brno | Zdroj s využitím ČTK

Štítky led, tloušťka, síla, prýgl, povodí moravy, Povodí Moravy (státní podnik), rybník, Morava, Brněnská přehrada, Brno, Chrlice

Povodí Moravy upouští kvůli oblevě nádrže, vstup na led je velmi nebezpečný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.