Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejstarší ženou v Česku je Brňanka. Marie Schwarzová oslavila 109 let, cítí se na padesát

Nejstarší občanka České republiky Marie Schwarzová z Brna v pondělí oslavila 109 let. Za radnici městské části Židenice, v níž bydlí, jí pogratuloval místostarosta Petr Kunc (TOP 09). Podle něj se žena cítí na 50 let. Jejím přáním je prořezat stromy v ulici, aby se k ní do domu dostalo více slunce. Radnice k tomu dá podnět společnosti Veřejná zeleň města Brna.

Schwarzová se stala nejstarší občankou republiky poté, co 20. ledna zemřela nejstarší Češka Květoslava Hranošová, narozená čtyři dny před Schwarzovou.

„Pogratuloval jsem jí (k narozeninám) a přinesl za radnici kytici. Ptala se mě, kolik že to slaví let. A když jsem jí řekl, že 109, odpověděla mi, že se cítí na 50," popsal Kunc.

Podle něj byla Marie Schwarzová v dobré náladě. „Bydlí stále doma s dcerou, není v žádném ústavu. Ptal jsem se jí, co pro ni můžeme udělat. Poprosila o prořezání stromů v ulici, aby měla v létě více sluníčka," řekl Kunc.

Radnice městské části s tím kontaktuje Veřejnou zeleň města Brna. „Poprosíme o to přímo ředitele, aby pracovníci stromořadí prořezali. Jsou tam krásné vzrostlé lípy, ale prořezat potřebují," dodal Kunc.

Marie Schwarzová se narodila 30. ledna 1910 v Brně. Byla pedagožkou a ochotnickou herečkou. Žila a působila ve více městech jižní Moravy, přes 20 let už ale znovu žije v Brně.

Autoři | Foto Petr Kunc

Štítky nejstarší, žena, občanka, ČR, Marie Schwarzová, Marie Schwarz, Česko, Brno, Petr Kunc, městská část, TOP 09, Židenice

Nejstarší ženou v Česku je Brňanka. Marie Schwarzová oslavila 109 let, cítí se na padesát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.