Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Fronta, kam oko dohlédne. Česká národní banka vydala další sérii pamětních dvacetikorun

Česká národní banka dnes vydala další sérii pamětních mincí v hodnotě 20 korun. První den výdeje dvacetikorunových mincí s portréty prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila u příležitosti 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska však dnes doprovázely fronty. V Brně se vytvořily řady lidí dlouhé desítky metrů.

Loni 24. října vydala centrální banka ke 100. výročí vzniku Československa dvacetikorunové mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Jejich prodej na pobočkách centrální banky rovněž doprovázely několikahodinové fronty. Brno nebylo výjimkou.

ČTĚTE TAKÉ: Česká národní banka dnes vydává do oběhu speciální mince. V Brně se tvoří hodinové fronty

 

200 tisíc kusů od každé

ČNB plánuje u bankovky i každé z mincí vydat opět omezený počet, 200.000 kusů od každé. Výměna potrvá do vyčerpání zásob. Mince a bankovky není možné objednat ani zaslat. Možná je pouze výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky, a to výhradně na pracovištích České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. 

Při jedné návštěvě nakoupíte maximálně devět dvacetikorun

ČNB stanovila maximální možné množství pro výměnu na tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přetiskem na osobu. Při návštěvě pracoviště ČNB si tak budou moci občané vyměnit maximálně devět dvacetikorun v celkové hodnotě 180 Kč a bankovky v hodnotě 300 Kč.

Možnost zakoupit sadu všech pamětních mincí

Dvacetikorunové mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše.

Mince v hodnotě 100 milionů

ČNB také vydá k 100. výročí československé měny zlatou minci v hodnotě 100 milionů korun. Její hmotnost bude 130 kilogramů, průměr má mít víc než půl metru a silná bude 45 milimetrů. Půjde pouze o výstavní exponát.

Tato mince bude k vidění na výstavě České národní banky nazvané 100 let česko-slovenské koruny, která se bude konat od pátku 1. února do neděle 28. dubna v Císařské konírně Pražského hradu. V rámci expozice si budou moci návštěvníci také prohlédnout vzácné československé mince a papírové peníze, zlaté slitky, medaile či originální návrhy československých bankovek od Alfonse Muchy nebo Maxe Švabinského.

Ve čtvrtek vyjde pamětní bankovka

Ve čtvrtek také ČNB vydá vůbec první pamětní bankovku s portrétem Aloise Rašína. Její prodejní cena bude zhruba desetinásobně vyšší, než je její uvedený nominál 100 Kč. Zájemci si ji budou moci zakoupit pouze u smluvních partnerů ČNB.

Foto Varvara Šatunova | Zdroj s využitím ČTK

Štítky čnb, fronty, dvacetikoruna, pamětní, výročí, Česká národní banka, mince, Brno, portrét, centrální banka, Alois Rašín, Karel Engliš, Vilém Pospíšil, Tomáš Garrigue Masaryk, Rakousko-Uhersko

VIDEO: Fronta, kam oko dohlédne. Česká národní banka vydala další sérii pamětních dvacetikorun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.