Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Bruslař se propadl ledem na Prýglu, ven se dostal sám. Strážníci před vstupem na led varují

Venkovní mrazy posledních dní lákají bruslaře otestovat pevnost ledu na vodních plochách jižní Moravy. V Brně strážníci od začátku týdne vydávají varování, že led na Brněnské přehradě ještě není dostatečně silný. Přesto se našlo spoustu takových, kteří jeho pevnost vyzkoušeli sami. Po Facebooku koluje video fotografa Čeňka Vitovského, na kterém se pod jeho kamarádem na Prýglu propadl led. Muž se naštěstí ze situace dokázal dostat sám.

Jak sám autor videa poté přiznal, s kamarádem vyrazili na přehradu připraveni na situaci, že se pod nimi led propadne. „Šli jsme do toho s tím, že jsme si plně uvědomovali riziko a byli jsme na něj připravení. Měli jsme nachystané věci na převlečení, šroubováky do ruky a v batohu jsem měl lano i cepín,“ prozradil serveru iDnes Vitovský.

Odměnou za nebezpečný risk měly být záběry průzračného ledu. „Víme, že když přehrada zamrzne, je na ní led krásně čistý jako zrcadlo. Poté, co napadne sníh, už to není ono. Minulý rok jsme to nestihli, tak jsme si chtěli udělat nějaké fotky a něco natočit,“ vysvětlil Vitovský.

Ačkoliv šlo o zkušené sportovce zvyklé natáčet v nestandardních situacích, sami muži přiznvají, že šlo o hazard. „Video jsme zveřejnili jako ponaučení a odstrašující případ, protože podobné záběry jsem zatím nikde neviděl,“ uzavřel Vitovský.

Na led vstupují i rodiče s dětmi

Brněnští strážníci vydali během tohoto týdne několik důrazných varování, přesto byly pak hlídky poříční jednotky svědky situací,kdy na led vstupovaly rodiny s dětmi. 

ČTĚTE TAKÉ: Led na Prýglu je tenký. Přesto na něj vstupují i rodiče s dětmi, dva lidé už se propadli 

Podle aktuálního měření z pátečního rána má led na Prýglu u přístaviště 11,5 centimetru. V ostatních lokalitách přehrady je ovšem led mnohdy podstatně slabší. V průměru je to okolo deseti centimetrů, u Sokolského koupaliště pouze šest. Na Žebětínském rybníku je led okolo desti centimetrů silný.

Led na Prýglu narušují bahenní plyny

Strážníci však varují před dalším nebezpečím. Konkrétně na Prýglu je hned několik oblastí, kde led zespodu narušují unikající bahenní plyny a hladina se ztenčuje vlivem relativně teplých vodních proudů. Podobná situace může panovat i v dalších vodních nádržích.

„Mrazy trvají teprve krátce a pohyb po ledě je proto značně rizikový. Městská policie o víkendu nedoporučuje pohyb po zamrzlých přírodních plochách. Vstup je výhradně na vlastní nebezpečí," uzavřel mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Foto Facebook / Čeněk Vitovský

Štítky led, prýgl, bruslař, video, Brněnská přehrada, HC Kometa Brno, Facebook, Jihomoravský kraj, přehrada

VIDEO: Bruslař se propadl ledem na Prýglu, ven se dostal sám. Strážníci před vstupem na led varují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.