Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masarykova univerzita slaví 100 let. Městem křižuje šalina, chystají se poštovní známky, přijede prezident Kiska

Masarykova univerzita pojme oslavy 100. výročí svého založení jako poděkování. Kampaň nazvaná Díky MUNI vyjadřuje jednak vděk absolventů za to, co díky škole dokázali, jednak znamená poděkování všem, kdo se zasloužil o rozvoj instituce. Škola v jubilejním roce udělí ocenění významným osobnostem včetně slovenského prezidenta Andreje Kisky, chystá kulturní i společenské akce.

Sběratelské kuličky z časostroje, šalina, nová poštovní známka

V ulicích města Brňané uvidí tramvaj s historickými i současnými fotkami univerzity. Z časostroje na náměstí Svobody budou vypadávat speciální modré sběratelské kuličky s nápisem MUNI. Česká pošta vydá 21. ledna známku s motivem rektorského žezla a připravila také příležitostné razítko.

Podle rektora Mikuláše Beka je výročí školy dobrou příležitostí k přemýšlení o kořenech a vnitřní kultuře univerzity. „Díky bytostnému spojení vzniku naší univerzity se založením demokratického československého státu si naše akademická obec od počátku zakládá na demokratických principech a přes všechen útlak a kompromisy, kterým byla v minulosti vystavena, si dodnes uchovala přesvědčení, že svoboda je nezbytnou podmínkou univerzitního života," uvedl Bek.

Oslavy vyvrcholí na konci ledna

Výročí založení univerzity připadá na 28. ledna, kdy oslavy zahájí akademický obřad v univerzitní aule na právnické fakultě. Zlaté medaile převezmou například emeritní rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala, rektor Univerzity Komenského v Bratislavě Karol Mičieta nebo dlouholetý vedoucí univerzitního Ústavu výpočetní techniky Václav Račanský. Kiska o den později převezme velkou zlatou medaili.

Zeman pozvánku nedostal

Českého prezidenta Miloše Zemana škola k oslavám nepozvala. Podle Beka není pravděpodobné, že by se změnil jeho postoj k Masarykově univerzitě. Zeman Beka kvůli dřívějším rozporům přestal zvát na oslavy 28. října na Pražském hradě.

Kniha i filmový dokument

Dějiny školy mapují dvě nové knihy autorských týmů kolem historiků Jiřího Hanuše a Lukáše Fasory. Vznikl také dokument České televize Otevřená pevnost - 100 let Masarykovy univerzity. V červnu univerzita uspořádá festival na výstavišti a předá 100 medailí významným absolventům.

Program všech akcí ke 100. výročí najdou zájemci na webu www.muni100.cz. Jubileum má letos také Vysoké učení technické v Brně. Vzniklo před 120 lety. Veterinární a farmaceutická univerzita oslavila 100 let už loni. Spolu s Masrykovou univerzitou letos slaví stovku také další brněnská vysoká škola pojmenovaná v současnosti po Johannovi Gregoru Mendelovi.

Autoři | Foto MUNI

Štítky Masarykova univerzita, Andrej Kiska, muni, oslavy, 100 let, univerzita, slavnost, Mikuláš Bek, Miloš Zeman, Česká pošta, Brno, Gregor Mendel, Petr Fiala

Masarykova univerzita slaví 100 let. Městem křižuje šalina, chystají se poštovní známky, přijede prezident Kiska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.