Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

FOTO: Brno začne s oživením nábřeží Svratky příští rok

Brno by mělo v příštím roce začít s oživením nábřeží řeky Svratky v úseku od koupaliště Riviéra k viaduktu na Uhelné ulici. Součástí prací jsou protipovodňová opatření, ale také kolonády pro pěší nebo nová zeleň. Předpokládané náklady jsou 400 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Více než polovinu získá město z dotace z Evropské unie. Hladík navrhne začít přípravu na práce i na dalších úsecích Svratky a také na řece Svitavě.

Dokončení stavby na řece Svratce v úseku od Riviéry po viadukt na Uhelné je v plánu v roce 2022. „Hlavním cílem je ochránit před povodněmi Staré Brno a vytvořit živou zónu v okolí řek, kde se budou potkávat lidé. Po obou březích vzniknou trasy pro procházky, kavárny a podobně," řekl Hladík, který má na starosti životní prostředí. Podle něj to ochrání od povodní Mendlovo náměstí, Vídeňskou ulici a okolí.

Rullerovo nábřeží

Úsek se bude stavět podle vítězného návrhu loni zesnulého architekta Ivana Rullera. „Proto bych uvítal, kdyby kolonáda, která vznikne při ulici Poříčí, nesla název Rullerovo nábřeží," poznamenal Hladík.

Oživení se možná dočkají i další nábřeží brněnských řek

Sám navrhne vedení města zahájit přípravné práce na dalších úsecích brněnských řek. „Týkalo by se to řeky Svitavy od jezu v Maloměřicích až po jez na ulici Radlas. Potom jsou dva úseky na Svratce, a to od mostu na Uhelné ulici po most na Sokolově ulici a další od mostu na Sokolové až po ulici Vomáčkovu," popsal Hladík.

Dodal, že práce na těchto úsecích jsou otázkou budoucnosti. „Pokud by se to podařilo udělat, budeme mít drtivou většinu území města chráněnou. Zbývaly už by nám jen Obřany, část Kníniček a Žabovřeské a Komínské louky," řekl Hladík. Tyto úseky by stály další stovky milionů korun.

Autoři | Foto Vizualizace nábřeží Svratky

Štítky nábřeží Svratky, oživení, stavba, ruller, Svratka, Brno, Petr Hladík, Evropská unie, Svitava, KDU-ČSL, The Art of life, a.s., Staré Brno

FOTO: Brno začne s oživením nábřeží Svratky příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.