Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O výpovědích v Zetoru bude jasno do 15. ledna. Zaměstnancům firma už zkracuje odstupné

Všech 260 zaměstnanců brněnského Zetoru, kteří by měli z firmy do konce března odejít, by o své výpovědi měli vědět do 15. ledna. Do 19. ledna by měli mít v ruce písemnou výpověď. Zaměstnancům, kteří budou ochotni přistoupit na dohodu a skončit v podniku už na konci ledna, ale firma vyplatí pouze čtyři platy namísto původních pěti slibovaných. Potvrdil to vedoucí odborů v podniku Alois Kazelle.

„Původní domluva s vedením byla taková, že lidé, kteří mají nárok na tři měsíční platy odstupného a dvouměsíční výpovědní lhůtu, dostanou těchto pět platů i v případě, že odejdou na dohodu ke konci ledna. Teď jsem ale dostal informaci, že tito lidé dostanou pouze čtyři platy. S vedením o tom budeme ještě jednat," uvedl Kazelle.

Vedení Zetoru uvedlo, že nikdo z odcházejících zaměstnanců nebude ukrácen na svých právech. „Samozřejmě nabídneme všem příslušným osobám adekvátní a zákonem stanovené podmínky odstupného, na které zaměstnanci mají nárok. A pomůžeme jim alespoň částečně řešit tuto životní situaci poradenstvím ve věci práv a povinností, které se vážou k právnímu postavení nezaměstnaného," uvedl výkonný ředitel Marian Lipovský.

Podle zákona ale zaměstnavatel není povinen k odstupnému ve výši tří platů přidat i kompenzaci za dva měsíce výpovědní lhůty v případě, že zaměstnanec odchází po dohodě ještě před jejím uplynutím.

Firma v týdnu přes Vánoci odborářům oznámila, že do konce března propustí z ekonomických důvodů 260 lidí, tedy téměř 40 procent zaměstnanců. Odejít má 131 úředníků, 64 výrobních dělníků, 53 režijních dělníků a 12 manažerů. Oficiální výpovědi se začnou rozdávat v lednu, část zaměstnanců se ale o svém propuštění dozvěděla už před svátky.

„Připravujeme kvalifikovanou spolupráci s Úřadem práce, který by mohl potenciálním zaměstnavatelům v Brně a okolí poskytnout přehled profesí, kterých se propouštění v Zetoru týká. Věříme, že pro tyto zaměstnance nebude problém najít práci, protože víme, že firmy v okolí Zetoru intenzivně hledají nové lidi," dodal Lipovský.

Společnosti podle výročních zpráv několik let klesají tržby a snižuje se i počet vyrobených traktorů. Zatímco v roce 2014 společnost prodala 4187 traktorů a utržila 3,8 miliardy korun, loni to bylo 2765 traktorů a tržby 2,9 miliardy. Neustále mírně klesá i počet zaměstnanců, od roku 2014 o 128 lidí.

Foto repro youtube | Zdroj ČTK

Štítky Zetor, Brno, propouštění, zaměstnanci, výpověď, odstupné, traktor, Úřad práce České republiky, Vánoce

O výpovědích v Zetoru bude jasno do 15. ledna. Zaměstnancům firma už zkracuje odstupné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.