Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Brnem prošel pochod švihlé chůze

Zhruba 100 lidí se dnes zapojilo do osmého ročníku recesistické akce nazvané Švihlý pochod městem Brnem. Spočívá ve zvláštní chůzi lidí, kteří třeba vykopávají nohy k hlavě, klopýtají nebo chodí vzad. Za pořadatele to prozradil Adam Jandora. Letošní účast byla slabší než loňská, kdy přišlo přes 200 lidí. Akce je inspirovaná britskou komediální skupinou Monty Python a jejím skečem nebo-li humorným výstupem o švihlé chůzí. Představení pochází ze 70. let minulého století.

Oslava Mezinárodního dne švihlé chůze

Zájemci včetně rodičů s malými dětmi se sešli na Moravském náměstí u sochy spravedlnosti před Nejvyšším správním soudem. Někteří měli oblek a cylindr nebo kufřík. Cesta vedla přes náměstí Svobody a Starou radnici až do Denisových sadů k Obelisku. „Akce se konala při oslavě 'mezinárodního dne švihlé chůze.' Máme tu hlavní pobočku ministerstva švihlé chůze a děláme to proto, abychom dostali švihlou chůzi do povědomí lidí," uvedl Jandora.

Cílem navýšení rozpočtu ministerstva švihlé chůze

Podle něj jde o pobavení lidí na ulici. „Chceme tím ozvláštnit fádnost všedního dne v tomto počasí, kdy je vše šedé a černobílé. My znázorňujeme tu zkostnatělou byrokracii státního úředníka v obleku. Zvláštní chůzí chceme lidi zaujmout," řekl Jandora. Z recese dodal, že je cílem navýšení rozpočtu ministerstva švihlé chůze, které je v zoufalé finanční situaci.

Švihle se chodí po celé republice

Švihlou chůzi si může každý vymyslet sám, nebo může napodobit tu ze slavného skeče. Podle Jandory se švihlý pochod koná i v dalších městech České republiky, například ve Vsetíně, Ostravě nebo Olomouci. „Jen v Praze jsme ještě nenašli nikoho tak švihlého, kdo by to pořádal," poznamenal Jandora.

Legendární britský skeč

Poprvé se švihlá chůze objevila v 70. letech v populárním britském komediálním seriálu Monty Pythonův létající cirkus z produkce BBC, kde ji předvedl britský herec John Cleese. V seriálu je také zmínka o dni švihlé chůze, který připadá na 7. ledna. Adam Jandora s kolegou Danem Maškem pochody organizují pravidelně právě v tento den.

Silly Walk Brno 2019, Autor: Lucie Šiprová

Pondělí, 7. ledna 2019, 22:42

Silly Walk Brno 2019, Autor: Lucie Šiprová
Silly Walk Brno 2019, Autor: Lucie Šiprová

Autoři | Foto Lucie Šiprová

Štítky Silly Walk, Brno, Monty Python, Nejvyšší správní soud České republiky, John Cleese, Moravské náměstí, Náměstí Svobody, Česko, Praha, Mezinárodní den švihlé chůze, Ostrava

FOTO: Brnem prošel pochod švihlé chůze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.