Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

CO PŘINESE ROK 2019: Nové letecké linky, dopravní komplikace, oslavy a jubilejní výročí

Brňané musejí v roce 2019 počítat s dopravními omezeními kvůli velkým stavbám a opravám, ale na druhé straně se mohou těšit na oslavy kulatých výročí. Masarykova i Mendelova univerzita, jejichž desetitisíce studentů mají výrazný podíl na atmosféře města, si připomenou 100 let existence. Navíc uplyne 150 let od zahájení provozu hromadné dopravy ve městě.

Dopravní uzavírky a masivní výluka hlavního nádraží

Po celý rok 2019 potrvá částečná výluka na hlavním železničním nádraží, kvůli které musela většina cestujících změnit svou navyklou trasu. Provoz se přesunul hlavně na dolní nádraží. Po většinu roku také motoristé ani tramvaje neprojedou po zábrdovickém mostě. Další komplikace pramení třeba z rozpracované přeložky tramvajové trati z Dornychu na Plotní. Stavbaři budou pracovat také na dalších úsecích velkého městského okruhu.

150 let dopravního podniku

Rok 2019 je významný pro brněnský dopravní podnik. Před 150 lety totiž vyjela z dnešního Moravského náměstí k Semilassu linka koňky, tedy tramvaje tažené koňmi. Byl to vůbec první městský kolejový provoz v českých zemích. Dopravní podnik postupně k výročí renovuje historická vozidla a chystá i knihu.

Investice do sítě MHD

Brněnská MHD se rovněž v jubilejním roce po letech dočká většího rozšíření trolejbusové sítě, a to dál do líšeňského sídliště. Troleje povedou od zastávky Novolíšeňská až do smyčky Jírova. Optimistická varianta počítá i se začátkem stavby tramvajové tratě ze Starého Lískovce do bohunického kampusu. V roce 2019 se v Brně bude mluvit i o přestavbě nádraží, pokračuje projektová příprava. Bitva příznivců a odpůrců odsunu nádraží se nejspíš přesune do soudních síní.

Město chtělo v roce 2019 zahájit i stavbu koncertního sálu. Zatím ale není jasné, zda se to stihne, například kvůli sporům o projekt i dalším obtížím. Měla by ale skončit zdržená oprava Janáčkova divadla.

Nové letecké linky

Jihomoravský kraj plánuje na jaře představit několik nových leteckých linek do evropských měst. Letos přibyla linka do Milána, v minulosti se mluvilo o linkách do Bruselu, Říma nebo Barcelony. Kraj také začne v roce 2019 čerpat první část z úvěru 700 milionů korun, který použije na investice v dopravě, zdravotnictví nebo sociálních službách.

MotoGP bude

V srpnu by se také měl uskutečnit další ročník mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix Brno. Závody čtvrtým rokem pořádá spolek založený městem a krajem. Spolek a zástupci města a kraje ale řeší finanční problémy, kvůli kterým se opožďuje platba promotérské společnosti Dorna za licenci k pořádání závodů. O pořádání závodů projevily zájem jiné státy, politici ale akci chtějí udržet na Moravě.

Brno je rovněž veletržním městem. Sezona veletrhů začne 17. ledna veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. V lichém roce je sice nabídka výstaviště slabší, Veletrhy Brno přesto očekávají úspěšný rok. V říjnu se koná 61. mezinárodní strojírenský veletrh, jenž se nově zaměří na takzvané oběhové hospodářství, které má pomoci od jednorázových obalů a odpadů.

Kauza Zadeh

Příští rok by také mohla po čtyřech letech skončit u Krajského soudu v Brně komplikovaná kauza podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha, kterého spolu s dalšími 14 lidmi viní státní zastupitelství z daňových úniků asi za 2,5 miliardy. Podle soudu se rozhodnutí očekává během druhé poloviny roku 2019. Dosud bylo ve věci podle mluvčí soudu Evy Angyalossy nařízeno celkem 237 jednání, z toho 228 termínů hlavních líčení. V 87 případech bylo jednání odvoláno. Aktuálně jsou termíny nařízeny do poloviny června. Krajský soud v Brně bude pokračovat i v hlavním líčení s Radimem Žondrou, který byl obžalován z napadení tenistky Petry Kvitové.

Sting a The Offspring

V kultuře patří k očekávaným událostem hudební festival Moravský podzim, který se koná jednou za dva roky. Moravská galerie bude po většinu roku 2019 pracovat na kompletní obměně expozic Uměleckoprůmyslového muzea. Ve Slavkově u Brna vystoupí britský hudebník Sting, na výstavišti zase kalifornská punkrocková skupina The Offspring.

Štítky kultura, hospodářství, Brno, 2019, rok, Mendelova univerzita v Brně, veletrh, The Offspring, Krajský soud v Brně, Dopravní podnik města Brna, Petra Kvitová, Mistrovství světa silničních motocyklů, Grand Prix, Go-Regiontour

CO PŘINESE ROK 2019: Nové letecké linky, dopravní komplikace, oslavy a jubilejní výročí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.