Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně se konala pieta za oběti násilí v sexbyznysu

Pondělní večer patřil na náměstí 28. října v Brně pietě za oběti násilí v sexbyznysu. Akci uspořádala organizace Rozkoš bez rizika, která se snaží o osvětu v oblasti ženské prostituce a dlouhodobě upozorňuje na vysokou míru násilí páchaného na sexuálních pracovnicích.

Sexuální pracovnice častým terčem vrahů

Přesně před patnácti lety byl v USA odsouzen vrah, který si za své oběti vybíral sexuální pracovnice. Odsouzen byl za zabití ve 49 případech, skutečný počet jeho obětí je ale odhadován na 90 žen během 20 let. Před soudem přiznal, že si sexuální pracovnice vybíral, protože pokud zmizely, tak je buď nikdo nehledal, nebo trvalo dlouho, než někdo zmizení nahlásil.

Světový den kukončení násilí na ženách a mužích v sexbyznysu.

V mnoha zemích patří ženy a muži v sexbyznysu stále k velmi ohroženým skupinám, pro které je těžké domoci se svých práv, naopak je násilí na nich legitimizováno. Od roku 2003 si proto 17. prosince připomínáme Světový den k ukončení násilí na ženách a mužích v sexbyznysu.

Pietní, vzpomínkové a komunitní akce po celém světě mají za úkol zvýšit podvědomí o násilí, které je na lidech, kteří poskytují sexuální služby, běžně pácháno.

Obrovský podíl psychického, sexuálního i fyzického násilí

„V rámci výzkumů ROZKOŠE bez RIZIKA jsme definovali několik druhů násilného jednání: násilí sexuální, fyzické, psychické a ekonomické. 75 % našich respondentek zažilo psychické násilí, 50,6 % sexuální a shodně v 67,9 %, tedy ve dvou třetinách případů, zažily naše respondentky fyzické nebo ekonomické násilí," říká generální ředitelka organizace Hana Malinová.

Násilníci v sexbyznyse mají pocit, že nemůžou být potrestáni

K násilným činům nejčastěji dochází ze strany zákazníků. „My v R-R dáváme tento jev do souvislosti s tím, že je pro ženy ze sexbyznysu obtížné hlásit, že se staly obětí trestné činnosti, a zákazníci těchto služeb tudíž mohou mít pocit, že nebudou potrestáni," dodala Malinová.

„Snažíme se odstraňovat stereotypy a předsudky, které lpí na této profesi. Chceme společně zasadit, aby se z prostituce stala zcela legální živnost a ženy se tak nemusely bát přiznat ke svému zaměstnání a nahlásit případnou trestnou činnost," prohlásila Malinová. „Ženy v sexbyznysu jsou především ženy, matky, kamarádky a že jejich práce není jejich přívlastkem. I ony mají práva, a to práva lidská," uzavřela.

Foto Rozkoš bez rizika | Zdroj s použitím TZ

Štítky násilí, sexbyznys, Brno, Rozkoš bez rizika, Hana Malinová, právo, USA

V Brně se konala pieta za oběti násilí v sexbyznysu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.