Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Bytový dům z Brna bojuje o prestižní evropskou architektonickou cenu

Brněnský bytový dům se bude příští rok ucházet o prestižní architektonickou cenu Miese van der Rohe. Zařadí se tak mezi 383 staveb z celé Evropy, které se svou unikátností probojovaly do boje o jednu z předních evropských cen za architekturu. Dvanáct z nich je z Česka, z toho jedna z Brna. Čtyřicet kandidátů do užšího finále vybere v lednu odborná porota. Celkový vítěz bude znám v dubnu 2019.

Cenu Miese van der Rohe uděluje každé dva roky Evropská unie a nadace Miese van der Rohe. Česká republika se ceny Miese van der Rohe účastní od roku 1997, stavby na území ČR se několikrát objevily mezi finalisty. Mezi nejlepší evropské stavby se třeba v roce 1997 probojovala budova IPB Banky v Brně od týmu Burian-Křivinka, v roce 2003 Průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě projektovaný Josefem Pleskotem a Palác Euro na Václavském náměstí v Praze od Petra Malinského, Richarda Doležala, Petra Buriana, Michala Pokorného a Martina Kotíka. V roce 2005 byl mezi finalisty Klášter trapistů v Novém Dvoře u Toužimi od britského architekta Johna Pawsona. zdroj: Archiweb.cz

Autory bytového domu Domino jsou Tomáš Rusín a Ivan Wahla z brněnského studia RAW. Dům Domino se nachází v Zábrdovicích v zastavěné části na ulici Francouzské. Je postavena na obdélníkovém půdorysu a orientována směrem k jihu.

Dům má dvě schodišťová jádra opatřená výtahy. Do ulice jsou umístěny obývací pokoje a terasy bytů, do dvorní části pak ložnice s balkony. V přízemí objektu jsou kromě vstupů umístěny i servisní prostory, průjezd do dvorní části a obchodní jednotky. Dům má jeden vstup z ulice umožňující přístup k oběma schodišťovým jádrům.

Silueta domu ustupuje směrem k horním patrům a vytváří tak průběžné terasy orientované směrem k výhledům na brněnské panorama. Fasáda domu je bílá s pravidelně umístěnými balkony. Objekt je barevně komponován v černé a bílé barvě s důrazem červené barvy v schodišťových jádrech.

Dům nabízí prostor pro 22 bytů, 4 ateliéry a 2 obchody. V podzemním podlaží jsou umístěny i sklepní kóje a technické zázemí domu.

Zrekonstruovaná funkcionalistická zastávka na Obilním trhu, autor: Tomáš Hrivňák

Ateliér RAW má po v Brně několik uskutečněných projektů. Jedním z nich je například rekonstrukce funkcionalistické zastávky na Obilním trhu.

Foto Archiweb | Zdroj Archiweb

Štítky domino, bytový dům, cena miese van der rohe, Brno, dům, Česko, Cena Evropské unie za současnou architekturu, Evropa, Evropská unie, Ludwig Mies van der Rohe, Josef Pleskot, Richard Doležal

Bytový dům z Brna bojuje o prestižní evropskou architektonickou cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.