Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO/AUDIO: Zavalitá zlodějka okrádala po Brně nechutným způsobem seniory

Celou řadu případů okradení seniorů snadno vyřešili brněnští policisté. Mamutí podíl na vyšetřování měl přitom příbuzný jedné z okradených, který nainstaloval u oběti kamerový systém. Záběry ze skryté kamery pak odhalily nechutnou zlodějskou praxi korpulentní pětapadesátileté ženy.

Na brněnské kriminalisty se koncem srpna obrátil příbuzný čtyřiadevadesátileté seniorky, který oznámil, že byla okradena neznámou zlodějkou. „S těmito případy se bohužel pravidelně setkáváme," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Jejich vyšetřování je podle Švába vzhledem k věku či zdravotnímu stavu seniorů často velmi obtížné, tentokrát ale nabralo rychlý spád.

Do bytu totiž příbuzný okradené po dohodě s rodinou nainstaloval kamerový systém, aby mohl svou příbuznou čas od času zkontrolovat, zda například nemá zdravotní obtíže. Když se na něj obrátila s tím, že nemá hotovost, ačkoliv brala před pár dny důchod, nedalo mu to a kamerové záznamy prošel. Ty zachytily celou akci drzé zlodějky. Muž tedy dorazil na služebnu i s kamerovými záznamy, na základě kterých už poilicisté bez problému našli podezřelou ženu.

Zkušená zlodějka, co krade na desítky způsobů

Ta policistům nebyla nijak neznámá, za podobné trestné činy už měla v minulosti pletky s policií. Škodu seniorům podle vyšetřování způsobila rozličnými metodami: někdy se se lstí vloudila do bytů a tam je pak okradla, jindy se zmocnila platební karty psychicky nemocného a vybrala z ní peníze, seznámila se na inzerát a následně neváhala přimět oběť, aby si vzala půjčku a tu pak v nestřeženém okamžiku ukradla.

Zároveň se policistům podařilo vypátrat dalších 5 obětí, které okradla či podvedla. Na policii se ani neobraceli, protože se styděli. „Pětapadesátiletá žena je v tuto chvíli ve vazbě a k „novým“ pěti případům se odmítla vyjádřit," dodal Šváb.

Míru její drzosti dostatečně vykresluje výpověď jedné z okradených. Tu oslovila na hlavním nádraží v Brně. Během hovoru jí nepozorovaně ukradla peněženku, což poškozená zjistila, až když chtěla platit v nedalekém obchodním domě. Vzápětí jí na mobil zlodějka volala, že peněženku našla (samozřejmě bez hotovosti) a za nálezné ji vrátí. „Nalezené“ věci (včetně občanského průkazu) tak pětapadesátiletá žena urychleně odvezla do místa bydliště, kde si u příbuzných nestyděla říct o nálezné ve výši tisíc korun.

Přes padesát okradených seniorů v kraji

V rámci Jihomoravského kraje celkově evidují policisté 51 okradených seniorů, což je o 32 méně, než v loňském roce. V sedmnácti případech se pachatelé vydávali za sociální pracovníky, zaměstnance elektráren či plynáren a seniory podvedli. Ti jim uhradili například nedoplatky za plyn či podepsali nevýhodné smlouvy. Ve zbývajících pak použili legendy o vnucích v nouzi či nabídce služeb a v bytě pak seniory okradli.

Policisté se v rámci preventivních aktivit seniorům pravidelně věnují. „Prosím, věnujte i vy svým příbuzným pozornost. Kromě obvyklých preventivních doporučení je ubezpečte o tom, že se mají ihned po zjištění krádeže obrátit na policii prostřednictvím tísňové linky 158. Při včasném ohlášení je větší šance na dopadení pachatelů," vyzval policejní mluvčí Pavel Šváb.

Foto PČR

Štítky zlodějka, senioři, krádeže, důchod, Brno, Pavel Šváb, policie

VIDEO/AUDIO: Zavalitá zlodějka okrádala po Brně nechutným způsobem seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.