Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Už pomohly více než stovce zvířat. Lidé na psy a kočky nemají čas, říkají členky spolku

Na počátku všeho bylo pouhé sdílení inzerátů psů a koček z různých serverů na Facebooku. Šlo o inzeráty zvířat, která už jejich majitelé nechtějí. Od května 2017 oficiálně začal fungovat zapsaný spolek s názvem Pejsci a kočičky v urgentní nouzi. Je pod ním podepsaná trojice žen - Lucie Dulinová, Marta Čonková a Petra Blahošová.

 „Vytvořila jsem nejdřív skupinku na Facebooku, kde jsem tyto inzeráty sdílela. Lidé se přidávali a vznikala zde jak nabídka, tak poptávka. S postupem času mi začaly chodit zprávy s prosbou o pomoc s umístěním pejsků. A tak jsem začala těmto pejskům dělat inzeráty a snažila se majitelům pomoci s nalezením vhodného domova pro mazlíčky. Nárůst těchto proseb byl neskutečný! Tolik zvířátek, která hledají domov,“ začíná své vyprávění Marta Čonková.

Lidé se podle Marty Čonkové zvířat zbavují z různých důvodů – mezi nejčastější patří alergie, stěhování nebo prostě jen nedostatek času.

Brzy jsem poznala mou budoucí kolegyni a zároveň současnou předsedkyni našeho spolku Petru Blahošovou, která přišla s nápadem založit spolek na pomoc zmíněným zvířátkům,“ pokračuje Marta Čonková. Nyní se dvojice žen spolku, který byl oficiálně založený v květnu 2017, věnuje naplno.

Belinka:
Belinka se do spolku dostala podvyživená a hodně nemocná. Trpěla nekontrolovatelnou krvavou stolicí. Fenka mnohokrát skončila na kapačkách a dostávala několik léků, než se zjistila příčina jejích problémů. Belince byla zjištěna bakterie E coli. Podstoupila tedy nákladnou a zdlouhavou léčbu. Belinka odcházela do adopce jako šťastná a zdravá fenka.  

 

 

 

 

Belinka 

Zmíněný spolek funguje na základě dočasné péče po celé republice. „Takzvaný dočaskář poskytne danému zvířátku přechodný domov, kde zvíře projde veterinární prohlídkou, očkováním, odčervením, čipováním, popřípadě kastrací. Pokud je dané zvíře nemocné či má nějaký problém, je v dočasné péči léčeno do té doby, než je připraveno jít do adopce,“ vysvětluje Marta Čonková a doplňuje, že základním poselstvím spolku Pejsci a kočičky v urgentní nouzi je najít psům a kočkám, ale i jiným domácím zvířatům, nový domov.

Každý svěřenec má svůj inzerát, kde jsou zapsány všechny informace. Následně je zvíře nabízeno k adopci. „Pokud se najde vhodný zájemce, tvoreček odchází do nové rodiny oproti adopční smlouvě, kde se majitel zavazuje k několika podmínkám. Zvíře je i nadále hlídáno naším spolkem,“ říká Čonková.

Bublinka: Fenka Bublinka byla do spolku přijata jako nalezenec. Byla v katastrofálním stavu. Trpěla podvýživou a byla plná klíšťat. Její první cesta vedla tedy pod sprchu, kde ji čekalo důkladné vydrbání, odblešení a zbavení se klíšťat. Podle jejího zdravotního stavu to vypadalo, že pochází z množírny. Po několika návštěvách u veterináře bylo zjištěno, že má několik srostlých žeber a obratlů. Lékař odhalil zvětšené srdíčko. Bublinka trpěla záchvaty, kterým letos v červnu podlehla. Přes všechny její problémy to byl šťastný pejsek, který byl neskutečně vděčný za každé pohlazení.

 

 

 

 

 

Bublinka 

Uvedený spolek trápí, asi jako většinu takových organizací, nedostatek peněz. Bez nich prostě nejde pomáhat. Rádi bychom disponovali záchytnými kotci. Mohli bychom tak maximálně pomoci každému pejskovi a nebyli bychom vázáni na dočasnou péči, kde bývá problém u velkého, agresivního či jinak handicapovaného psa,“ vysvětluje Marta Čonková.

Že svou práci bere trojice žen vážně, dokazuje hlavně počet zvířat, kterým jejich spolek zatím pomohl. Svůj nový domov od začátku fungování spolku našlo celkem 125 zvířat – konkrétně 121 psů, tři kočky a jeden ježek.

Spolek Pejsci a kočičky v urgentní nouzi lze finančně podpořit, a to na tomto čísle účtu: 83421002/0600.

Bonny: Z velmi špatných podmínek byl odebrán také Bonny. Poslední roky ho majitel přivazoval v koupelně k WC, kde byl nonstop na studené podlaze a ve tmě. Bony trpěl podvýživou a vážil pouhých 18,5 kilogramů. Měl přerostlé drápky a těžký zánět uší, očí a dásní. Nyní je jeho stav více než dobrý. Díky jeho „dočaskářce“ patří mezi šťastné a spokojené pejsky.

 

Bonny 

Autoři | Foto pixabay.com, Pejsci a kočičky v urgentní nouzi

Štítky spolek, pomoc, pes, kočka, adopce, domov, Facebook, Bonn

Už pomohly více než stovce zvířat. Lidé na psy a kočky nemají čas, říkají členky spolku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.