Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

S Vánocemi přichází i tradice odkládání 'nevhodných' zvířecích dárků. Útulky lze podpořit adopcí na dálku

Blíží se Vánoce a s nimi bohužel i jedna smutná povánoční tradice – odkládání nevhodných zvířecích dárků v lepším případě do útulků, v horším na ulici nebo do lesa. Pořízení domácího mazlíčka je potřeba si pořádně promyslet a dobře si vybrat. Je to spousta radosti, ale také starostí. Chcete-li svému dítěti či blízkému pořídit mazlíčka, můžete to udělat i na dálku, třeba v Útulku Tibet v Marefách u Bučovic na Vyškovsku. Zvíře si adoptujete, dostáváte o něm zprávy, můžete jej navštěvovat. Rodinný Útulek Tibet nabízí i možnost přijít vyvenčit pejsky a pomazlit kočičky, což v útulcích nebývá úplně možné, ale v tomto rodinném to lze. Jen se musíte objednat.

Útulek Tibet je malý soukromý rodinný útulek pro kočičky, handicapované pejsky, jiná malá zvířátka v nouzi a hospodářská zvířata. Stará se právě zejména o zvířátka, která to neměla s lidmi vůbec lehké. Maskotem útulku je například jezevčích Charlie, kterého po autonehodě jeho páníčci už nechtěli, odložili jej do útulku, kde žije na vozíčku.

„Jsou tu třeba i inkontinentní fenečky a kočičky, které nosí plínky, ale vesele s nimi pobíhají po útulku. Stejně tak i Charlie. Některé kočičky nevidí, neslyší, mají různá zranění či nemoci – například „kočičí AIDS“, který není přenosný na lidi, ale na další kočičky bohužel ano," uvedla Lenka Němcová z Útulku Tibet.

Netřeba litovat, třeba pomáhat

Útulek Tibet je dílem životních partnerů Bětky Humličkové a Marka Blaška.„Zvířátka se mají špatně, než se dostanou k nám. Lidé je litují, ale ony opravdu, když se jim dá péče, kterou potřebují, žijí plnohodnotný život, jak jen jim to jejich handicap umožňuje. Zvířátka se tady snažíme dát do kupy, vyléčíme šrámy, které jim lidé způsobili a mnohé z nich jsou pak bez problémů adoptovány jako úplně zdravé. A pomoct může opravdu každý. Finančním, darem, adopcí – i na dálku, nebo brigádou," prohlásili Humličková s Blaškem.

Vedle Vánoc jsou kritické i letní měsíce

Jsou dvě vlny odkládání zvířátek. K té povánoční patří i doba prázdnin, kdy se bohužel rodí množství nechtěných koťátek, neboť lidi jsou nezodpovědní a kočky nekastrují. I do Útulku Tibet se tak dostalo množství koťátek a to třeba i způsobem, že je někdo nechal odložené v igelitce v lese. I těm se v útulku snaží pomoci, ale jejich kapacity jsou omezené.

I miniprasátko vyroste do stokilového jedince

Naplněni jsou při počtu 100 koček a 10 pejsků a většinou to bývá víc. „Aktuálně máme kočiček 130, pejsků 12, k tomu 2 želvy, 3 ovečky, 1 prasátko, 2 miniprasátka, 13 slepiček a 1 srnečka“ vypočítala Bětka. Právě miniprasátka bývají často odkládaným mazlíčkem. Lidé koupí malé prasátko, ale neuvědomí si, že i miniprasátko váží v dospělosti 150 kg.

Samozřejmě je nejlepší, když zvířátko najde svůj nový domov a svého vlastního páníčka. Zvlášť ta zvířátka, které si v životě neužila příliš hezkého, se odmění velkou vděčností a láskou, s některými to ale bývá právě díky negativním zkušenostem s lidmi těžké, jsou psychicky pochroumané, některé vyžadují zvýšenou péči kvůli svému handicapu či nemoci.

Řešením je i adopce na dálku

„Lidé si u nás ale mohou adoptovat mazlíčka i na dálku. Vyberou si, zaplatí péči o zvířátko, od nás dostanou certifikát a fotku zvířátka s certifikátem, mohou jej jezdit navštěvovat, pejsky venčit. Venčení umožňujeme i bez adopce, oblíbenou „brigádou“ je také mazlení kočiček“ popisuje možnosti útulku Marek. Přestože s Bětkou jsou v útulku 24 hodin denně, péče je natolik náročná, že na mazlení a procházky nezbývá čas.

Každá pomocná ruka je vítána

Dobrovolníci jsou samozřejmě vítáni také na úklid a další pomocné práce. Generální úklid útulku je třeba ideální pro teambuilding. Za jeden den je vidět množství udělané práce a vděčné oči zvířátek jsou k nezaplacení.

Bazárek pro útulek v Brně

V Brně se tento víkend chystá benefiční bazárek pro útulek. Přijít levně nakoupit a přispět tím na dobrou věc můžete od neděle 18. 11. do úterý 20. 11. v Kavárně Trojka.

Vánoční dny otevřených dveří

Chcete-li přijít Útulek Tibet navštívit, ideální jsou Vánoční dny otevřených dveří, které útulek pořádá o víkendu 15. – 16. 12. a 22. – 23. 12. Navštívíte zvířátka, pohladíte kočičky, vyvenčíte pejsky a na místě můžete přispět do kasičky veřejné sbírky nebo přinést dárky v podobě úklidových a pracích prostředků, čistého ložního prádla, ručníků, dek, napínacích prostěradel, savých podložek, jednorázových plen číslo 6. nebo S.

Na zub můžete zvířátkům donést seno, ovoce, zeleninu, piškoty, zvířecí pamlsky nebo kvalitní nebarvené krmení (hlavně pro kočičky kapsičky a konzervy).

Foto Útulek Tibet | Zdroj s použitím TZ

Štítky útulek tibet, psi, kočky, prasata, bazárek, dny otevřených dveří, Tibet, Vánoce, adopce, tradice, okres Vyškov, Bučovice, Marefy, kočka, Brno

S Vánocemi přichází i tradice odkládání 'nevhodných' zvířecích dárků. Útulky lze podpořit adopcí na dálku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.