Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Špilberk se opět zbarví do purpurové. Připomene tak Světový den předčasně narozených dětí

Brněnský hrad Špilberk se letos opět zahalí do purpurové. Připomene tak Světový den předčasně narozených dětí, akci v Brně organizuje Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice a statutární město Brno.Tento den připadá na 17. 11., v naší republice jej ale z důvodu státního svátku slavíme již o den dříve.

Špilberk se u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětíslavnostně nasvítí purpurovou barvou 16. listopadu od 17 hodin do 2 hodin do rána následujícího dne. 

Světový den předčasně narozených dětí

Celosvětově se předčasně narodí přibližně 15 milionů dětí za rok, to znamená více než každé desáté dítě a jejich počet stoupá. Světový den předčasně narozených dětí je tedy každoroční příležitostí, jak si připomenout nejen jejich náročný vstup do života, následné problémy a komplikace spojené s nezralostí, ale i významnou zátěž pro jejich rodiny. Cílem kampaně je tedy připomenout úsilí zdravotníků, oslovit veřejnost i rodiče a zvýšit povědomí o této problematice.

Poprvé byl tento den vyhlášen 17. listopadu 2008 v Římě mezinárodními spolupracujícími organizacemi European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) a European Parents. Světový den předčasně narozených dětí se v České Republice slaví od roku 2010. Brno se poprvé zpojilo minulý rok.

Na Neonatologickém oddělení FN Brno ročně ošetří kolem 700 nedonošených dětí

V České republice přijde předčasně na svět přes 9 000 dětí ročně, péče o ně je soustředěna do 12 perinatologických center. Neonatologické oddělení FN Brno je společně s Gynekologicko-porodnickou klinikou součástí největšího z nich, zajišťuje péči o nezralé děti narozené nejen v Brně, ale i v celém jihomoravském regionu. Ročně ošetří téměř 6 500 novorozenců, z toho kolem 700 je nedonošených.

„Prioritou Neonatologického oddělení FN Brno je snižování nemocnosti a zdravotních následků perinatálních rizik a snaha o zajištění neustálého kontaktu rodičů s jejich dítětem," uvedl primář Neonatologického oddělení Ivo Borek.


Akce u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí

Nasvícení hradu Špilberk na purpurovou barvu 16. 11. 2018

Symbolickou barvou předčasně narozených dětí je purpurová (přesný odstín je RGB: 141/10/130), tedy barva králů a statečných bojovníků, do které se v tento den zahalí významné historické památky po celém světě. Letos se k nim opět připojí město Brno – hrad Špilberk bude nasvícen purpurově od 16. 11. od 17 hod. do 17. 11. 2018 do 2 hod. ráno.

Akce v Knihovně Jiřího Mahena – výstava, přednášky, beseda

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně bude možné od 19. 11. do 7. 12. 2018 navštívit výstavu Křehcí bojovníci. Fotografie BADU ateliéru představí mnohdy nelehký boj o život předčasně narozených dětí během jejich hospitalizace na Neonatologickém oddělení. Titulní fotografie výstavy od Martiny Morávkové je zároveň přihlášena do Czech Press Photo 2018 v soutěžní kategorii Aktualita. Vernisáž výstavy se uskuteční 19. 11. 2018 v 17 hod. Součástí kampaně budou také přednášky pro žáky základních škol, a to nejen ve školách, ale i v rámci doprovodného programu k výstavě přímo v knihovně. Akce u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí zakončí beseda s lékaři a dětskými sestrami Neonatologického oddělení, která proběhne 29. 11. 2018 v 17 hod.

 

Foto Brnomycity/Twitter

Štítky purpurová, Špilberk, předčasně narozené děti, Fakultní nemocnice Brno, Brno, Brněnský hrad, výstava, knihovna, Jiří Mahen, Česko, Řím

Špilberk se opět zbarví do purpurové. Připomene tak Světový den předčasně narozených dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.