Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Svatomartinské oslavy? V Mikulově s jarmarkem, Bzencem potáhne Napoleon, Brnem svatý Martin

2200 000 lahví, 387 vín a 110 vinařství - tato čísla charakterizují fenomén „Svatomartinské“ v jeho letošním ročníku. Kam si v příštích dnech zajet a kde vám k ochutnávce mladých vín nabídnou propečenou Svatomartinskou husu? Přinášíme pár tipů, kde si svátek sv. Martina na jihu Moravy skvěle užít.

Letos budou svatomartinský vína mimořádně kvalitní

Příjemně ovocná, s decentní kyselinkou, přitom vyzrálejší než kdy jindy a s mnohdy až medovým podtónem. Takto ohodnotil letošní bílá Svatomartinská vína hlavní sommelier Národního vinařského centra ve Valticích Marek Babisz. Organizátoři Svatomartinských oslav slibují letos výjimečný ročník a vysokou kvalitu svatomartinských vín. Obliba marketingové značky stále roste, vínomilci se mají na co těšit. Potvrzují to i samotní vinaři.

„Koncem října jsme lahvovali celkem 12 tisíc lahví Svatovavřineckého, Zweigeltrebe Rosé, Svatovavřineckého Rosé, Mülleru Thurgau a Muškátu moravského se symbolem svatého Martina, vše ve výborné kvalitě. Počasí bylo mimořádně teplé, takže sklizeň i vyzrálost hroznů je letos nadprůměrná,“ hlásí pár dnů před vypuknutím Svatomartinských oslav Dušan Černoch z Vinného domu Bzenec, který se také ke značce Svatomartinské připojuje. První mladá vína nového ročníku se symbolicky otevřou na stovkách náměstí, v restauracích, vinotékách, vinařstvích a vinárnách v zemi právě na svátek svatého Martina. Tedy v neděli 11. listopadu úderem 11. hodiny a 11. minuty.

Největší ochutnávka? Tradičně na Svoboďáku v Brně

Největší ochutnávku Svatomartinských vín tradičně pořádá Vinařský fond 11. listopadu právě v Brně. Na náměstí Svobody bude k ochutnání jako každý rok 100 druhů Svatomartinských vín od 100 různých výrobců. Na svatomartinský přípitek zvou v neděli také zahrádkáři v Lednici. Společně s obcí tady první lahve nového ročníku symbolicky otevřou v 11:11 hodin, a to v prostorách Zámecké jízdárny lednického zámku. V Multifunkčním centru zahraje cimbálová muzika.

Na svatomartinské husy a mladá vína se můžete o víkendu vypravit také do Slavkova u Brna. Tam je dokonce na neděli připraven odpolední divadelní program pro děti, a to v zámeckých kasematech. Svatý Martin dorazí tradičně také pod Pálavu. Degustaci nových vín a krajové speciality tady na 24. ročníku Festivalu otevřených sklepů Svatý Martin pod Pálavou nabídnou vinaři v Milovicích, Pavlově či Bulharech. Na husičku a džbánek vína zve 10. listopadu Valtické podzemí a žehnání a košt Svatomartinských vín se pod patronací Charity koná také před radnicí ve Vyškově, a to 12. listopadu od 15. hodin.

Mikulovské restaurace nabídnou speciální Svatomartinská menu

Velkolepé oslavy chystá na svatého Martina tradičně Mikulov, kde se letos koná již 8. ročník akce. Od 9. do 18. listopadu se tady můžete těšit na speciální svatomartinská menu, která k ochutnávání mladých vín nabídnou mikulovské restaurace. Náměstí zaplní o víkendech Svatomartinský jarmark s uměleckým programem, během oslav budou také otevřené historické památky.

Oslavu Svatomartinských vín a husí s řemeslným jarmarkem si můžete užít 17. listopadu také v Hustopečích, kde se za zvuku slavnostních fanfár očekává i příjezd svatého Martina. Ve velkém stanu na náměstí zahraje k ochutnávce mladých vín a husího masa cimbálová muzika. Netradičně a velkolepě oslaví 17. listopad Bzenec na Hodonínsku, kde za Svatomartinským vínem potáhnou dokonce i Napoleonská vojska.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995, od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Obliba této značky rok od roku stoupá, o čemž svědčí i počet zapojených vinařství a lahví s logem svatého Martina na koni. Zatímco před 13 ti lety uvedli vinaři do oběhu 125 tisíc lahví Svatomartinského, v posledních 2 letech to bylo astronomických 2,2 milionu lahví.

Svatomartinské musí pocházet z Česka

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocná, která i přes krátkou dobu zrání získala osobitý charakter. Aby mohlo nést víno označení „Svatomartinské“, musí hrozny na jeho výrobu dozrát na území ČR.

Více o svatomartinských oslavách na jižní Moravě najdete na stránkách Centrály Cestovního Ruchu Jižní Morava.

Autoři | Foto Centrála Cestovního Ruchu Jižní Morava

Štítky svatý martin, víno, svatomartinské slavnosti, Centrála Cestovního Ruchu Jižní Morava, slavnost, svatomartinské víno, vinařství, Brno, Bzenec, Napoleon Bonaparte, Mikulov, Morava, restaurace, Vinařský fond, Česko

Svatomartinské oslavy? V Mikulově s jarmarkem, Bzencem potáhne Napoleon, Brnem svatý Martin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.