Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zámek v Moravském Krumlově se dočká rekonstrukce za 120 milionů, vznikne zde Muchovo centrum

Moravskokrumlovský zámek by se měl začít opravovat na jaře. Městu se po dlouhé administrativní přípravě podařilo vypsat výběrové řízení na firmu, která bude tři roky pracovat na obnově celého jižního křídla zhruba za 120 milionů korun. Poté by mělo být v zámku Muchovo centrum, výstava vytvořená ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů či galerie, prohlásil dosavadní starosta Tomáš Třetina (ANO) a kandidát na starostu před ustavujícím zastupitelstvem.

Městu se podařilo získat 100 milionů korun z národních dotací, zbytek uhradí z vlastních zdrojů. Jižní křídlo tvoří jádro zámku a součástí je i hlavní hranolová věž. Opravovat se bude také tunel a vstupní brána.

Město pokračuje ve spolupráci s institucemi a lidmi, kteří by se na přípravě výstav a zapůjčení sbírek podíleli. „Spolupracujeme s Muzeem Kampa, Johnem Muchou a také Ústavem pro studium totalitních režimů," řekl Třetina.

Návrat Muchy zpátky do Krumlova?

V zámku je naplánovaný prostor pro vznik Muchova centra, jehož součástí by mohla být po návratu i plátna se Slovanskou epopejí. „S Johnem Muchou plánujeme, že bychom ke Slovanské epopeji přidali i další artefakty z jeho sbírek, které má nyní na Hradčanském náměstí v Praze," uvedl Třetina.

Chystá se i rozporuplná výstava

S Ústavem pro studium totalitních režimů se chystá výstava o někdejším soužití Moravanů, Němců a Židů. Již dříve Třetina řekl, že by to mohla být výstava, která ukáže i zbabělé činy minulosti, tudíž její přijetí veřejností může být rozporuplné.

Město zámek získalo v dražbě za 14 milionů korun před dvěma lety. Středověké sídlo nad městem vzniklo už ve 12. století, současná podoba je převážně renesanční ze 16. století.

Po druhé světové válce byl zámek znárodněn. Nejprve byl sídlem úřadů, pak zámek užívala armáda, posléze v něm sídlily různé podniky. Železniční stavitelství v Brně zde vybudovalo internát, učebny a učňovské dílny. Tento stav trval do roku 1991, poté byl řadu let v soukromém vlastnictví.

Autoři | Foto repro youtube

Štítky zámek, Moravský Krumlov, alfons mucha, rekonstrukce, John Mucha, výstava, Tomáš Třetina, Ústav pro studium totalitních režimů, druhá světová válka, Slovanská epopej, Praha, Brno

Zámek v Moravském Krumlově se dočká rekonstrukce za 120 milionů, vznikne zde Muchovo centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.