Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé dnes uctívají památku zesnulých. Na Dušičky jsou brněnské hřbitovy otevřeny déle

Lidé si dnes připomenou Památku zesnulých. O svátku lidově nazývaném Dušičky lidé vzpomínají na své blízké, navštěvují hroby zemřelých, pokládají na ně květiny a zapalují svíčky jako symbol života. Dušičky jsou spojené také se zvýšeným provozem na silnicích, kdy za volant usedají i "sváteční řidiči". Podle průzkumu se o nadcházejícím dušičkovém víkendu chystají na hřbitov téměř čtyři pětiny Čechů. Brněnské hřbitovy mají prodlouženou otevírací dobu.

V Brně mají o dušičkovém týdnu (od soboty 27. října do neděle 4. listopadu) všechny hřbitovy prodlouženou otevírací dobu. U židenického a Ústředníhi hřbitova se brány otevírají v 7 ráno a zavírají v 7 večer, u všech ostatních se zavírají ještě o dvě hodiny později.

Pozor na sváteční řidiče

Dopravní policie s týdenním předstihem apelovala na řidiče, aby o Dušičkách dbali na bezpečnost jízdy. Zejména sváteční řidiči, kteří vyjíždějí jen zřídka a nemají zcela zažité správné řidičské dovednosti, by neměli přeceňovat svoje síly. „Právě oni se tak mohou paradoxně stát viníky zbytečné dopravní nehody," uvedla policie.

Upozornila rovněž na nástrahy sychravého podzimního počasí, které často doprovázejí mlhy, déšť a celodenní šero. Dopravní policisté budou o Dušičkách v pohotovosti a budou na řidiče dohlížet více než obvykle.

Nenechávejte věci v autech!

Policisté se budou také snažit předcházet trestné činnosti páchané na hřbitovech a v jejich okolí. Každoročně řeší případy vloupání do vozidel a krádeže tašek odložených kvůli úklidu a zdobení hrobů. Lidé by podle rad policistů neměli nechávat uvnitř zaparkovaných vozidel žádné věci, zejména mobily, fotoaparáty, doklady od vozidla či peněženky. Při úpravě hrobů se nikdy nemají vzdalovat od svých osobních věcí.

Dušičky jsou znát také u obchodníků, u kterých jdou v posledních dnech na odbyt zejména svíčky, dále lucerničky, věnce, hřbitovní vázy a květináče. Tržby rostou také květinářstvím u hřbitovů. Notářské kanceláře pak každoročně na začátku listopadu evidují zvýšený počet zájemců o sepsání závětí. Sepsání závěti u notáře přijde na přibližně 1800 korun.

4 z 5 lidí půjdou na hřbitov

Průzkum IPSOS pro operátora T-Mobile ukázal, že se letos na hřbitovy chystají čtyři pětiny Čechů, dvě třetiny pojedou na dva nebo více hřbitovů. Doma u zapálené svíčky zůstává na Dušičky 13 procent lidí a devět procent Dušičky neslaví. Pravidelně, alespoň čtyřikrát do roka, navštěvuje hroby svých blízkých téměř polovina lidí. 

Halloween ve světě

V anglosaských zemích je oslava památky zesnulých spojena s veselicí s názvem halloween. Halloweenské akce se konají i v Česku, účastní se jich hlavně školní a předškolní děti, nejvíce se ujalo vyřezávání dýní. V Latinské Americe se na Den mrtvých (Día de Muertos) konají průvody masek, v Katalánsku se slaví tento týden Kaštaniáda (Castanyada).

Foto Mapio.net | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Dušičky, hřbitovy, Brno, hřbitov, svíčka, Halloween, T-Mobile, Ipsos, Česko, Katalánsko, Latinská Amerika

Lidé dnes uctívají památku zesnulých. Na Dušičky jsou brněnské hřbitovy otevřeny déle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.