Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Památkáři zakázali pokácet strom, jehož větev dnes vážně zranila seniorku. V ohrožení jsou i Dušičky

Mohutná větev starého stromu na okraji Ústředního hřbitova v Brně dnes neunesla nápor větru a při pádu těžce zranila seniorku. Podle ředitelky Správy hřbitovů města Brna Aleny Říhové je strom chráněný, památkáři zakázali jeho pokácení.

Místo je nyní ohraničené páskami. „Okamžitě jsme přijali náležitá opatření, místo je ohraničené páskami, za které se nesmí. Stromy se pravidelně kontrolují jednou ročně, po Dušičkách, hned ale odborníky necháme zkontrolovat celou tuto alej," uvedla Říhová. Ze zákona přitom musí stromy odborníci kontrolovat až jednou za pět let.

„Je nám líto, že byl zraněn člověk. Ve středu byl větší nárazový vítr, stromy hned ráno kontrolovali naši zaměstnanci, zda některé nejsou poškozené. Bohužel toto poškození nebylo viditelné," uvedla ředitelka.

V krajním případě hřbitov na Dušičky zavřou

Podle ní můžou špatné povětrnostní podmínky ovlivnit i otevření hřbitova na Dušičky. V nejkrajnějším případě může být hřbitov uzavřený. „Musíme stavět bezpečnost lidí nad ostatní záležitosti,“ prohlásila Říhová. Prý kvůli tomu zůstává v kontaktu s meteorology i brněnským magistrátem.

Na starší ženu spadla mohutná větev dnes odpoledne a způsobila jí mnohočetná zranění. Záchranáři ženu převezli do Fakultní nemocnice v Brně. „Buďte opatrní, sledujte předpověď počasí, a pokud je větrno, vyhýbejte se místům, kde je zvýšené riziko pádu stromů," varuje mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Foto ZZS JMK

Štítky spadlý strom, seniorka, vážně zranění, Ústřední hřbitov, Dušičky, památkáři, strom, hřbitov, Brno, Fakultní nemocnice Brno, památková péče

Památkáři zakázali pokácet strom, jehož větev dnes vážně zranila seniorku. V ohrožení jsou i Dušičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.