Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Svoboďáku demonstrovali aktivisté za práva zvířat

Kdo šel ve čtvrtek mezi 16. a 19. hodinou po Svoboďáku, všimnul si zvláštního uskupení lidí stojících před McDonald´s. Lidský čtverec tvořený aktivisty s maskami Anonymous, nápisy Pravda a otevřenými notebooky, tiše demonstroval za práva zvířat.

Mladí dobrovolníci vydrželi na náměstí bez hnutí stát 3 hodiny. Jejich motivací bylo upozornit širokou veřejnost na utrpení, která prožívají zvířata z velkochovů. „To, co jsme zde utvořili, je tzv. Kostka pravdy - Cube of the Truth. Jde o způsob tiché demonstrace, pouliční performance organizace Anonymous for the Voiceless, celosvětového hnutí za práva zvířat," prozradila na místě koordinátorka akce Alexandra Mateásková.

Cíl aktivistů je jasný. „Chceme poukázat na utrpení, které zvířata prožívají ve velkochovech. Ať už jsou chována pro maso, mléko nebo vejce. Tento způsob produkce je navíc dlouhodobě neudržitelný a decimuje Zemi. Řešením je veganství," dodala organizátorka.

Mezitím přiběhl zhruba šestiletý chlapec, který se chtěl dívat na video, které jelo ve smyčce na jednom z otevřených notebooků. „Máš tu maminku nebo tatínka? Tak se jdi zeptat, jestli se můžeš dívat, ano?" přistoupila k chlapečkovi Mateásková. „Ta videa jsou některá drastická, hlídáme, aby je neviděly děti. Pokud jsou tu s rodičemi, necháváme to na rodičích," upřesnila.

Organizace Anonymous for the Voiceless působí podle Mateáskové v 750 městech světa. Místní buňku aktivistů za práva zvířat založili v Brně letos v létě. „Toto je naše první akce. Další bude následovat 3. listopadu, kdy se tyto symbolické lidské "kostky" v jeden den rozestaví po celém světě," pozvala Mateásková.

Foto Varvara Šatunova

Štítky anonymous, zvířata, klecové chovy, veganství, protest, práva zvířat, McDonald's, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Svoboďáku demonstrovali aktivisté za práva zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.