Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zapomeňte na Prahu, navštivte Brno! Slavný Independent vyzdvihuje krásy moravské metropole

New York Times, The Guardian a nyní i Independent. Krom milionů čtenářů po celém světě mají tato slavná média ještě dalšího společného jmenovatele: Brno. Krásy a především úroveň služeb moravské metropole naposledy v článku "Forget Prague - here´s why you should visit Brno" vyzdvihl právě britský Independent.

Článek od autorky Shelley Rubenstein označuje hned v úvodu Brno jako okouzlující místo k navštívení. Mluví přitom obdobně jako její kolegové z New York Times či Guardianu: Brno je vítanou alternativou k turisticky přeplněné Praze. Navíc se stále rostoucí úrovní gastronomie a kultury.

Ohledně kultury přitom Rubenstein zmiňuje historickou epizodu z 18. století, kdy v Brně jako jedenáctiletý vystoupil Wolfgang Amadeus Mozart. Zároveň však dodává, že vedle kultury je Brno známo jako "moravský Manchester", a to díky odkazu textilního průmyslu, který dříve významně formoval podobu Brna.

Město pro pěší

V textu autorka vyzdvihuje skutečnost, že historické centrum je jako dělané na procházky, při kterých se mísí pohled na historickou a moderní architekturu. Zmiňuje i dominantu náměstí Svobody, kterou (možná trochu eufemisticky) přirovnává k šestimetrové kulce (ve smyslu nábojnice), neopomíjí přitom zajímavost netradičního brněnského poledne a jeho historický kontext z dob Třicetileté války.

Autorka dále doporučuje návštěvu kostnice pod kostelem sv. Jakuba, kde leží ostatky 50 tisíc zemřelých, a samozřejmě hradu Špilberk. Následuje výčet nejzajímavějších hotelů, ve kterých je možné se ubytovat, včetně Barceló, Hotelu Grandezza na Zelňáku nebo hostelu Mitte.

Gastronomické stálice

Stejně jako u článků New York Times a Guardianu (a ostatně i průvodce Gourmet Brno), z barů nejvíce zaujme Super Panda Circus, Bar, který neexistuje, 4pokoje, Výčep na stojáka nebo Pivárium Zelená kočka. Autorka navíc vyzdvihuje i kavárnu Skog, pivnici Pivní burza nebo bistro a bar Atelier. Pivo na cestu domů pak doporučuje vybrat v Pivotéce U Modrého lva a vynikající moravské víno v  Petit Cru. 

Super Panda Circus, zdroj: FB/Super Panda Circus

Tugendhatka nesmí chybět

Na závěr pak Rubenstein neopomene zmínit nejvýznamnější architektonickou památku Brna - vilu Tugendhat, ověnčenou mnoha superlativy a zařazenou mezi památky světového dědictví UNESCO.

Na úplný závěr přichází tip od místních - pokud návštěvník neměl to štěstí a nechytl si v brněnské poledne kuličku z orloje, měl by přijet na úžasné vánoční trhy, kdy je orloj štědřejší a mezi jedenáctou ranní a večerní vydává kuličky co hodinu.

Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno | Zdroj Independent

Štítky Brno, independent, britský deník, článek, Praha, kultura, The New York Times, krása, Světové dědictví UNESCO, Wolfgang Amadeus Mozart, třicetiletá válka, Manchester

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapomeňte na Prahu, navštivte Brno!  Slavný Independent vyzdvihuje krásy moravské metropole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.