Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská záchytka dostane peníze zhruba jen od čtvrtiny klientů 

Náklady za pobyt v brněnské protialkoholní záchytné stanici uhradí jen zhruba čtvrtina pacientů, celková nezaplacená částka je každým rokem zhruba 2,5 milionu korun. Loni na záchytku putovalo asi 3000 pacientů, za letošek zatím přes 1800, prozradil ředitel Psychiatrické nemocnice Brno Marek Radimský.

Nemocnice protialkoholní a protitoxikomanickou záchytnou službu zajišťuje pro kraj. Záchytná stanice v Brně v městské části Černovice je jediná v Jihomoravském kraji, další je až v Kroměříži v sousedním Zlínském kraji.

Pobyt pro člověka z Brna, kterého na stanici doveze sanitka, vyjde na 1300 korun. Celkem 1500 korun zaplatí za pobyt i s dopravou člověk z obce mimo Brno, 700 Kč je poplatek bez dopravy. Počet pacientů je každý rokem zhruba stejný, pohybuje se kolem 3000. Zhruba pětinu z toho tvoří ženy.

„Počet žen je několik let vyrovnaný, jde asi o 20 procent. Relativně přibývá mladých lidí do 25 let a zároveň je relativně více seniorů než lidí středního věku," uvedl Radimský.

Jen asi čtvrtina z nich uhradí poplatek za pobyt. Nemocnice předepíše úhrady každoročně zhruba za 3,4 mil. Kč, pacienti uhradí asi 900.000 Kč. Dluh tak každoročně zůstane kolem 2,5 milionu korun. Stanice má 13 lůžek a její provoz zabezpečuje 10 lékařů sloužících ve směnách, pět všeobecných sester a čtyři sanitáři.

Na provoz stanice každým rokem přispívá Jihomoravský kraj částkou převyšující sedm milionů korun. Letos je na provoz záchytky v krajském rozpočtu vyčleněno necelých osm milionů korun. Další záchytná stanice v plánu není. „Jedna záchytka v kraji je optimální kompromis mezi finanční náročností a potřebou veřejnosti," uvedl Jiří Klement z tiskového odbor kancelář hejtmana.

Foto repro ČT | Zdroj ČTK

Štítky protialkoholní záchytná stanice, Brno, peníze, klienti, záchytka, pacient, Psychiatrická nemocnice Brno, Jihomoravský kraj, Černovice, Zlínský kraj, Kroměříž, Jiří Klement

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská záchytka dostane peníze zhruba jen od čtvrtiny klientů   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.