Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Brnu chybí ročně téměř tři čtvrtě miliardy na sociální služby 

Brnu ročně chybí 660 milionů korun na to, aby se postaralo o všechny klienty sociálních služeb. Vyplývá to z analýzy, kterou si dal zpracovat odbor sociálních služeb magistrátu. Novinářům to řekl primátorův náměstek zodpovědný za sociální oblast Matěj Hollan (Žít Brno). Město ročně dává na sociální služby 600 milionů, další peníze dává stát a kraj. Podle Hollana by město mohlo v příštích letech zvýšit tyto výdaje o 200 milionů. O dalších penězích by jednal se státem a krajem.

Město může navýšit výdaje na sociální služby o 200 milionů

Žít Brno upozorňuje, že populace stárne a také dnešní medicína dovede léčit mnoho nemocí. Z toho však vyplývá, že přibývá lidí, kteří potřebují k životu pomoc nebo některou ze sociálních služeb. Podle Hollana by bylo 660 milionů potřeba na pokrytí nových úvazků, které musí vzniknout, aby se každému potřebnému v Brně dostala péče.

„Peníze chybí jak na terénní služby, tak na pobytové. V silách Brna je navýšit výdaje o 200 milionů, aby to pokrylo alespoň terénní a ambulantní služby," uvedl Hollan. Prostředky na to lze vzít z několika oblastí. „Třeba v kultuře jsme sami museli zaplatit například o 118 milionů více na zvýšení platů, ač stát sliboval, že to pokryje. Příští rok už na to mají přijít desítky milionů, takže nám zůstanou desítky milionů a je tam potenciál," řekl Hollan.

Podle něj je další možností motivovat lidi, aby si přihlásili trvalé bydliště v Brně, tím pádem získá Brno více peněz z rozpočtového určení daní od státu. Kromě toho je podle Hollana potřeba jednat o celoplošném navýšení peněz na sociální služby ze strany státu, který oblast financuje přes kraje.

Víc investovat by měl i kraj

Hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD) už dříve ČTK řekl, že bude apelovat na jihomoravské poslance, aby se zvýšilo takzvané směrné číslo pro Jihomoravský kraj. Z něj se pak počítají peníze na sociální služby. Směrné číslo pro kraj je 9,21 procenta objemu peněz na sociální služby, přitom v kraji je přes 11 procent obyvatel, takže to způsobuje podle Šlapala propad asi o 250 milionů.

Kraj od ministerstva práce a sociálních věcí letos dostal na sociální služby 1,2 miliardy, sám dal kolem 200 milionů a přes 100 milionů bude čerpat z EU. Další částky dávají samotné obce a část nákladů pokrývají přímo uživatelé.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky sociální služby, Brno, peníze, analýza, Matěj Hollan, Žít Brno, Marek Šlapal, Evropská unie, ČSSD, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnu chybí ročně téměř tři čtvrtě miliardy na sociální služby   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.