Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Miláček Brňanů, lední medvědice Noria se stěhuje do Německa

Smutná zpráva pro spoustu návštěvníků brněnské zoo. Lední medvědice Noria se koncem srpna odstěhuje z brněnské zoo do německého Rostocku. Návštěvníci se s ní mohou symbolicky rozloučit 25. srpna na Dni adoptivních rodičů.

„Přípravy na přesun jsou v plném proudu. Kromě vybavování dokladů a veterinárních osvědčení a sestavování cestovního plánu řešíme také technické aspekty nakládání medvědice a jejího stěhování. Během srpna se bude Noria učit nastupovat do přepravní bedny a když nácvik zvládne, nebudeme ji muset před transportem uspávat. Ohled musíme brát také na počasí, předběžně je odjezd plánován na 30. srpna, pokud ale budou přetrvávat stávající vysoké teploty, je možné, že se Noria vydá na cestu o několik dní později,“ řekla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Přesun medvědice bude realizován po silnici v klimatizovaném voze a ve speciální přepravní bedně. Noria bude mít stále k dispozici čerstvou vodu a led, které je možné během cesty při kontrolních zastávkách průběžně doplňovat.

Zbrusu nová expozice

Noria najde nový domov v německém Rostocku, kde v současné době dokončují zbrusu novou expozici pro lední medvědy, která bude součástí chovatelského a edukačního komplexu Polarium. Zoo Rostock přerušila dlouholetý úspěšný chov ledních medvědů v roce 2016, aby mohla zastaralé chovatelské zařízení nahradit moderním. Společnost Norince bude v novém domově dělat čtyřletý samec Akiak, s jehož příchodem se do Rostocku symbolicky vrátí „jejich“ lední medvědi, Akiak je totiž potomkem původního rostockého chovného samce Victora.

Návštěvníci Zoo Brno se budou moci s Norinkou rozloučit 25. srpna v rámci oslav Dne adoptivních rodičů. U expozice ledních medvědů, obývané aktuálně naším chovným párem, se v 11:30 uskuteční komentované krmení. Věnované bude právě Norince
a jejím rodičům, Coře a Umcovi, a plánované cestě mladé medvědice do nového domova.

Nová životní etapa pro Noriu

„Noria je dospělá mladá dáma a odchodem do Rostocku získá šanci sama se zapojit do reprodukce a mít jednou vlastní mláďata, není proto důvod truchlit, naopak, je to radostná událost. A protože jaro bylo u ledních medvědů láskyplné, Umca má už nejvyší čas přestěhovat se do svého mládeneckého výběhu, který Noria aktuálně obývá, aby měla Cora klid na, doufejme, radostné očekávání,“ dodává Gremlicová.

Autoři | Foto Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky Noria, lední medvěd, stěhování, zoo brno, medvědice, Brno, Zoologická zahrada Brno, Německo, Rostock, medvěd lední, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miláček Brňanů, lední medvědice Noria se stěhuje do Německa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.