Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Počet nelegálních migrantů zadržených na jižní Moravě výrazně klesl. Policisté jich letos chytili 19

Policie letos za první pololetí zachytila na jižní Moravě méně lidí, kteří nelegálně překračují českou hranici. Bylo jich 19, zatímco loni šlo za prvních šest měsíců o 97 lidí.

Jde o malé množství lidí, říká policista

Cizinecká policie kontroluje legálnost pobytu cizinců na území České republiky. Zaměřuje se však i na kontrolu na státní hranici, a to jak na takzvané zelené hranici, tak u hlavních dopravních tepen, tedy vlakových nádraží a bývalých hraničních přechodů. Za první pololetí zadržela 19 lidí, kteří do republiky vstoupili nelegálně.

„Jde už o malé množství, v uplynulých letech jich bylo mnohem více," uvedl vedoucí odboru cizinecké policie Miroslav Tóth. Doplnil, že naposledy na jihu Moravy cizinecká policie na dálnici D2 zadržela Bulhara, který v autě převážel čtyři Iráčany.

Přístroje odhalující tlukot srce

Při kontrole hranic cizinecká policie využívá i přístroje odhalující tlukot srdce. Díky němu lze vyhledat lidi ukryté v kamionu. Na takzvané zelené hranici pak používá například čtyřkolky, dalekohledy s nočním viděním, termovizi nebo drony. „Čtyřkolka je v permanenci tak dvakrát do týdne. Ale používaná je nejen na kontrolu zelené hranice, ale třeba i u větších akcí. O víkendu bude například i na Velké ceně České republiky," uvedl Tóth.

Cizinecká policie na jihu Moravy za první pololetí zadržela i 165 cizinců, kteří v Česku pobývali bez platného oprávnění, například jim propadlo vízum a oni neodcestovali. Loni šlo o 332 lidí.

Vydávají se za Rumuny

Za prvního půl roku zadržela také 191 cizinců, kteří v ČR sice mohli pobývat, nesměli ale pracovat. Za celý loňský rok šlo o 392 nelegálně pracujících cizinců. „Zvýšil se počet nelegálně pracujících cizinců, kteří si obstarávají především rumunské občanské průkazy, a vydávají se tak za občany Evropské unie. Přitom jde o státní příslušníky vesměs z Ukrajiny nebo z Moldavska," uvedl vedoucí odboru.

Foto PČR | Zdroj ČTK

Štítky migrace, migranti, nelegální překročení, hranice, počet, pokles, Jihomoravský kraj, Cizinecká policie, Česko, Miroslav Tóth, Morava, Evropská unie, Ukrajina, Dálnice D2, Moldavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nelegálních migrantů zadržených na jižní Moravě výrazně klesl. Policisté jich letos chytili 19  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.