Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé kolabují z horkého počasí. Záchranáři vyjíždějí čím dál častěji

Jihomoravští záchranáři v červencových horkých dnech zasahují podstatně častěji u kolapsů lidí z vedra. Během června bylo v horkých dnech denně do deseti výjezdů spojených s vysokými teplotami, v červenci už jde o desítky výjezdů za den.

V České republice v posledních dnech panují teploty překračující na některých místech 34 stupňů Celsia. „Jde o kolapsy z horka, úpaly, úžehy. Zaznamenáváme však i potíže seniorů, kteří jsou doma, nepijí a jsou dehydratovaní, takže začnou být malátní, spaví a mohou upadnout a způsobit si úraz," uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Právě senioři patří mezi ohrožené skupiny, kterým vysoké teploty mohou způsobit zdravotní problémy. Rizikovou skupinou jsou i děti. „Děti se při vysokých teplotách rychle dehydratují a přitom nemají pocit žízně. Je proto velmi důležité je hlídat, nutný je dohled rodičů. Někdy se třeba i brání pít, může to vyřešit ovoce, které obsahuje hodně tekutin, například meloun," uvedla mluvčí.

Další rizikovou skupinou jsou chronicky nemocní lidé, které v důsledku horka může postihnout zástava oběhu. „Kolabují nám však i mladí a zdraví lidé," řekla Bothová.

Lidé by podle bá v horkých dnech obecně neměli přeceňovat své síly. Týká se to například zaměstnanců na stavbě, kteří jsou po celý den vystaveni přímému slunci a může se stát, že nemají dostatečný přísun tekutin. Jde i o cyklisty, kteří na bicyklu šlapou třeba i v pravé poledne.

Obecně se v horkém počasí doporučuje omezit tělesnou zátěž, omezit pohyb na slunci, nenechávat děti v kočárcích na přímém slunci a děti či zvířata v autech na parkovištích. Pacienti s chronickými nemocemi dýchacích cest a nemocemi srdce a cév by měli omezit vycházky kolem poledne a odpoledne. Důležitý je pravidelný přísun tekutin.

Foto ZZS JMK | Zdroj ČTK

Štítky záchranáři, vedro, kolaps, Česko, tekutina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé kolabují z horkého počasí. Záchranáři vyjíždějí čím dál častěji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.