Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce vranovské hráze skončí na jaře příštího roku

Rekonstrukce hráze vodní nádrže Vranov skončí na jaře příštího roku, tedy před příští turistickou sezonou. Most přes hráz je už hotový, pracovníci instalují zábradlí a pokládají izolaci. Dělníci pracují také na lícové straně hráze.

Rekonstrukce koruny hráze začala po ukončení rekreační sezony 2016, trvala po celý minulý rok a pokračuje i letos. Lidé mohou po dobu oprav využívat přívoz. Práci i logistiku povodí naplánovalo tak, aby příští rekreační sezona už byla bez komplikací.

„Vše nasvědčuje tomu, že hráz otevřeme v plánovaném termínu," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Předpokládané náklady na rekonstrukci dosáhnou 58 milionů korun.

Stavební zásahy do hráze si vyžádal její nevyhovující technický stav, zejména konstrukce přemostění přelivů. Přehrada je v provozu od roku 1934. Betonová hráz je dlouhá 290 metrů, v koruně je sedm metrů široká.

Nyní Vranov plní důležitou roli v boji proti suchu. V Dyji přitéká do přehrady jen asi jeden metr krychlový vody za vteřinu, odtok je výrazně silnější. „Za poslední měsíc poskytla (nádrž Vranov) na vodárenské účely, zemědělcům na závlahy a pro udržení biologické a hygienické funkce řeky Dyje o 4,3 miliony metrů krychlových více vody, než do nádrže přiteklo," uvedl Gargulák. V současnosti je nádrž na 76 procentech svého objemu.

Foto PMO | Zdroj ČTK

Štítky vranov, hráz, rekonstrukce, dokončení, Vodní nádrž Vranov, nádrž, Povodí Moravy (státní podnik), Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce vranovské hráze skončí na jaře příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.