Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žít Brno chce pozvat do města několik desítek migrantů zachráněných ve Středozemním moři

Vedení brněnského hnutí Žít Brno se rozhodlo zareagovat na výzvu italského premiéra a pozvat do Brna několik desítek migrantů z Afriky zachráněných ve Středozemním moři. Žít Brno tak činí v reakci na slova premiéra Andreje Babiše, který jakoukoliv pomoc Itálii rázně odmítl.

„Nemluvíme tu o žádné beztvaré hmotě, ale o lidech. O osudech lidí, o nichž nevíme, co si museli prožít. Schopnost pomoci je základním principem solidarity," uvedla na dnešní tiskové konferenci předsedkyně Žít Brno Bára Antonová. „Už nás nebaví dívat se, jak Andrej Babiš strká hlavu do písku. Babiš se odmítá o migraci bavit, protože mu tohle téma vychází špatně v průzkumech. Dělá z Česka zemi, která není solidární vůbec s nikým. Vysílá tak do Evropy signál, že jsme slabá a nesebevědomá země," dodala Antonová.

Brno bylo vždycky mnohonárodní město, říká Freund

Podle uvolněného zastupitele pro sociálné věci Martina Freunda bylo Brno v historii vždy místem, kde žili lidé mnoha národů. „I dnes žijí v Brně desítky tisíc lidí různých národností a náboženství, včetně muslimů. A není s nimi žádný problém," uvedl Freund. Připomněl také nedávno schválenou strategii integrace cizinců, kterou tento týden posvětili brněnští radní. „Zřídili jsme funkce interkulturních pracovníků, kteří už dnes fungují skvěle. Navíc naší Strategii pro integraci cizinců už dnes dává Ministerstvo vnitra, se kterým budeme spolupracovat, za příklad všem ostatním. Integrace malé skupiny lidí není problém," doplnil Freund.

Pár desítek, nikoliv pár tisíc

Podle primátorova náměstka Matěje Hollana je dnes situace diametrálně jiná, než před dvěma, třemi lety. „Evropská unie si různými mechanismy dokázala s masovou migrací poradit. Nyní nám nehrozí tisíce nebo desítky tisíc příchozích. Není tudíž absolutně žádný problém ze solidarity přijmout pár desítek lidí v nouzi, " prohlásil Hollan.

Dopis Babišovi, vzkaz do Itálie

Hnutí chce v souvislosti s Babišovým vystoupením na půdě Evropské unie pozvat premiéra do Brna. „Ať se podívá, že tu s tisícovkami cizinců žádný problém není," dodala Antonová. Zároveň chtějí svou solidaritu vyjádřit i dopisem italskému premiérovi.

Ocenění Vokřála

Zástupci Žít Brno zároveň společně ocenili racionální přístup brněnského primátora Petra Vokřála, který se podle nich v minulosti nenechal strhnout vlnou populismu a zachoval si chladnou hlavu. „Primátor poslal v roce 2016 do Rimini skvělou zdravici, ve které mluvil o zbytečné hysterii a nutnosti čelit iracionální nenávisti vůči lidem přicházejícím z nouze a kde vyzdvihl nutnost respektu ke svobodě a důstojnosti druhých," uzavřeli zástupci hnutí.

Foto Varvara Šatunova

Štítky migranti, Žít Brno, přijetí, desítky, integrace, Středozemní moře, Itálie, Andrej Babiš, Brno, Martin Freund, Barbora Antonová, Afrika, Evropská unie, Matěj Hollan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žít Brno chce pozvat do města několik desítek migrantů zachráněných ve Středozemním moři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.