Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Schváleno! Unikátní Arnoldova vila se dočká rekonstrukce za sto milionů. Vznikne zde Centrum dialogu

Brněnští radní tento týden posvětili plán rekonstrukce zchátralé Arnoldovy vily. Rada města Brna v úterý pověřila Muzeum města Brna zpracováním žádosti na Norské fondy, ze kterých by bylo možné částečně zaplatit rekonstrukci zanedbaného objektu. V ní by v budoucnu mělo vzniknout Centrum dialogu – místo pro poznávání naší společné česko-německo-židovské historie, badatelské zázemí vily Tugendhat či expozice věnovaná brněnskému stavitelství.

Propojení třech významných vil

„Jsem ráda, že městská část iniciovala záchranu a obnovu Arnoldovy vily, která je už delší dobu nevyužita a zbytečně chátrá. Nyní soutěžíme projektanta, a pokud v roce 2019 uspějeme se žádostí o Norské fondy, můžeme začít budovu rekonstruovat,“ popsala současné dění Miriam Kolářová, místostarostka Městské čsti Brno-sever, která má vilu ve správě. „Za důležité pokládám, že v budoucnu můžeme vytvořit funkční celek tří vedle sebe stojících vil – vily Tugendhat, vily Löw-Beer a právě Arnoldovy vily, kudy bude možné volně procházet z Drobného na Černopolní, bude se zde možné zastavit na kávu a Arnoldova vila ožije všemožnou kulturní a společenskou náplní,“ dopnila.

Nové kulturní a komunitní centrum

V objektu se počítá se zřízením kulturně-historické a muzeální instituce s názvemCentrum dialogu. Centrum dialogu bude mít na starost správu budovy a rozlehlé zahrady, na které se v budoucnu budou moci uspořádat výstavy pod širým nebem, koncerty a jiné akce kulturního či komunitního charakteru. 

„Historicky je Morava území, kde se potkávaly různé národy a etnika. Centrum by bylo místem, kde by se všichni mohli opět setkat, vést spolu diskuzi, sdílet a uchovávat jedinečné svědectví o minulosti,“ přiblížil už v minulosti ideu Centra dialogu Petr Hladík.

Druhá nejstarší černopolská vila

Arnoldova vila vznikla v roce 1862 a stojí v nejstarší brněnské vilové kolonii v Černých Polích. Po Giskrově vile je druhou nejstarší stavbou v oblasti. Do roku 2013 sloužila jako mateřská školka. Kvůli špatnému technickému stavu budovy a hygienickému stavu zařízení však musela být školka uzavřena.

Dotace z Norských fondů

„Chtěli bychom optimálně využít stávající objekt – kromě zamýšleného artlabu či knihovny zde předpokládáme vznik muzea stavitelství 19. století, včetně proměnných výstav věnovaných osobnostem z českého, židovského a německého etnika – stavitelů 19. století, kteří Brno významné ovlivnili. Ideální možností, jak zajistit významné kofinancování pro záchranu tohoto objektu, který v minulosti sloužil pro školství, jsou Norské fondy,“ upřesnil první náměstek primátora Petr Hladík.

Arnoldova vila je v současnosti na seznamu nejohroženějších památek Česka. O její obnovu se v posledních letech snaží spolek Kulturní centrum Josefa Arnolda.

 

Autoři | Foto Tereza Kadrnožková

Štítky Arnoldova vila, rekonstrukce, centru dialogu, radní, vila, Josef Arnold, Brno, vila Tugendhat, Muzeum města Brna, Petr Hladík, Brno-sever, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schváleno! Unikátní Arnoldova vila se dočká rekonstrukce za sto milionů. Vznikne zde Centrum dialogu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.