Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Na Svoboďáku hrál světoznámý kytarista. Jeho koncert úmyslně přerušoval sirénou místní obyvatel

Na brněnském náměstí Svobody v pondělí v podání uznávaného amerického jazzového kytaristy Billa Frisella zazněly nezvyklé úpravy filmových melodií. Koncert přibližně od 21:00 narušoval někdo z obyvatel domu číslo 11, který z oken pouštěl silný monotónní zvuk, připomínající sirénu nebo bezpečnostní alarm v autech. Zvuk skončil přesně s koncem koncertu.

Frisell dorazil jako jedna z hvězd putovní přehlídky Bohemia Jazz Fest. Spolu s rytmickou sekcí jej do Brna doprovodila také zpívající houslistka Petra Hadenová. Znovu na stejném místě vystoupí i dnes.

V pondělí kvůli hlukovému narušení koncertu zasahovala městská i státní policie, se kterou jednal pořadatel přehlídky, mezinárodně uznávaný kytarista Rudy Linka. Při hovoru s policisty poukazoval Linka na to, že koncert natáčela Česká televize, které kvůli hlasitému rušení koncertu vznikla škoda, záznam totiž nebude moci v úplnosti použít. Událostí se bude zabývat státní policie.

ČTĚTE TAKÉ: Kulturní akce na Svoboďáku nesmí být hlučné. Brno definitivně prohrálo soudní spor 

Rodina se s městem soudila už v minulosti

V čísle 11 na náměstí Svobody bydlí rodina, která se s městem v minulosti soudila kvůli hlasitým akcím. Spor úspěšně dovedla až k Ústavnímu soudu, město pak akce začalo regulovat.

Kytarista se nenechal rozhodit

Frisellova kapela koncert odehrála navzdory rušení. V závěru dokonce hudebníci napodobili monotónní zvuk. Přesně ve 22:00 skončil jak koncert, tak alarm z oken domu číslo 11. „Zažil jsem hodně, ale tohle ještě ne," uvedl na závěr Linka.

Originální úpravy ikonických filmů

Svébytné úpravy filmových a televizních melodií nahrál Frisell s kolegy v roce 2016 na album When You Wish Upon a Star. Například titulní skladba je z disneyovského animovaného filmu Pinocchio. Jinak Frisell s kapelou čerpali materiál pro CD třeba z filmu Kmotr, bondovky Žiješ jenom dvakrát, hororu Psycho, westernu Tenkrát na Západě nebo dramatu Jako zabít ptáčka.

Festival dnes zakončuje v Brně 

Festival Bohemia Jazz Fest založil Linka v roce 2005. Chtěl ve vlasti propagovat špičkový světový jazz. Koncerty na náměstích jsou přístupné zdarma. Letošní 13. ročník začal v Praze, pokračoval v Plzni, Liberci, Domažlicích a Táboře, skončí v úterý v Brně.

Před Frisellem dnes v Brně vystoupilo kvinteto trumpetisty Miroslava Hloucala a americké trio House of Waters kolem hudebníka s uměleckým jménem Max ZT s nástrojem připomínajícím cimbál. Max ZT publiku řekl, že po matce pochází z Česka. „Nebyl jsem tady 25 let," uvedl hudebník působící v zámoří.

Foto Pavel Kozelek | Zdroj ČTK

Štítky Bill Frisell, koncert, Svoboďák, alarm, siréna, přerušení, Brno, poplašné zařízení, Rudy Linka, Petra Haden, Thomas Morgan, dům, Česká televize, Ústavní soud České republiky, okno, Kmotr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Svoboďáku hrál světoznámý kytarista. Jeho koncert úmyslně přerušoval sirénou místní obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.