Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekordních 1420 obcí uctilo věrozvěsty vyvěšením moravské vlajky

Rekordních 1420 obcí vyvěsilo ve středu moravskou vlajku, aby si tak připomělo příchod svatých Cyrila a Metoděje v roce 863 na Velkou Moravu. Místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová uvedla, že to je oficiální číslo, ale ve skutečnosti jich může být ještě více.

Loni vlajka zavlála na 1328 místech. Kromě radnic se zapojily i památky, které otevírají zdarma nebo se slevou. Podle Holaňové účastníci symbolickým aktem vyjadřují úctu k rodné zemi, jejím tradicím, historii a svébytné kultuře. Obce se tím rozhodly připomínat občanům tradiční hodnoty, moravskou identitu a sounáležitost k Moravě.

Jižní Morava má kolem 1900 obcí, ale zapojila se i zhruba dvacítka obcí z Čech a dvacítka ze Slezska, dále tři obce ze Slovenska a jedna z Polska, kde žije česká komunita. V Čechách se nově přidaly například Malá Losenice nebo Chlumětín, tradičně se účastní Jindřichovice pod Smrkem.

„Ze Slovenska se přidaly obce Cífer, Devičany a Plevník-Drienové. V Polsku vlajku vyvěsilo město Krzanowice, kde je česká menšina," řekla Holaňová. Celkem se letos nově přidala zhruba stovka.

Na Moravě to byly podle Holaňové Velká Bystřice, Libava, Dub nad Moravou, Hlubočky a další. Zapojují se i památky, které otevírají lidem i o svátku. Nabízejí vstupné zdarma nebo se slevou.

„Zapojilo se přes 60 památek. Patří mezi ně třeba Moravské kartografické centrum Velké Opatovice, Slovanské hradiště v Mikulčicích nebo hrad Špilberk v Brně. Ve Žďáru nad Sázavou je to památka UNESCO Zelená hora, novinkou je v Polici na Třebíčsku nově otevřené Muzeum britského královského letectva RAF," vyjmenovala Holaňová.

Zdroj ČTK

Štítky Morava, svátek, vlajka, obce, Moravská vlajka, Cyril a Metoděj, Moravská národní obec, Velkomoravská říše, Česko, Polsko, Slovensko, Jihomoravský kraj, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordních 1420 obcí uctilo věrozvěsty vyvěšením moravské vlajky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.