Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Brno plánuje výstavbu curlingové haly

Brněnští radní tento týden schválili zpracování studie na výstavbu dvou nových hal u současné Městské haly Vodově. Jedna z nich by měla sloužit jako tréningová pro míčové sporty všeho druhu, druhá by měla sloužit speciálně curlingu.

Vytížená Vodova

Celý areál Městské haly Vodova momentálně tvoří dvě haly. Jedna má kapacitu 3000 sedících diváků, což z ní dělá největší sportovní halu v ČR, druhá disponuje místem pro 900 sedících diváků. Toto unikátní spojení dvou velkých hal láká sportovní svazy, aby tu uspořádaly mezinárodní utkání, velké sportovní akce, jako je mistrovství Evropy či mistrovství světa.

Představy sportovních svazů ale momentálně naráží na obsazenost těchto hal, které SK Královo Pole využívá ke svému tréninkovému procesu. Mnoho velkých sportovních akcí se tak v Brně nemůže odehrávat.

Nedostatek krytých hal, vysoká obsazenost

„Hal s rozměrem 40 x 20 metrů je v Brně obecně nedostatek. Takto velkou hrací plochu ale potřebují házenkáři, florbalisté, futsalisté nebo kofrbalisté. Hlavně florbal zaznamenává v posledních letech strmý růst popularity, a tedy i členské základny. Oddíly v Brně tak musejí trénovat i v halách, které nesplňují dané rozměry. O něco menší hrací pole slouží volejbalistům a basketbalistům,“ doplnil 1. náměstek primátora města Brna Petr Hladík.

O nedostatečném počtu sportovních hal vypovídá jejich obsazenost, která se pohybuje nad 90 % využitelných hodin. Druhým ukazatelem nedostatečného počtu hal je rostoucí nájem, který se v Brně v průměru pohybuje nad 1000 Kč za hodinu. Z těchto důvodů některé brněnské oddíly využívají sportovní haly v jiných městech (např. v Jedovnici, Rousínově, Křenovicích nebo Slavkově).

Výstavba nové tréninkové haly by tak vyřešila hned dva problémy – nabídla by potřebné tréninkové plochy a zároveň by umožnila, aby stávající haly sloužily svému účelu, tedy pořádání sportovních akcí pro diváky.

Brněnští curleři by nemuseli jezdit do Vídně

Druhá plánovaná hala by sloužila curlařům. Brno už vlastní dvě dráhy, které zakoupilo na olympijský festival. „Pokud halu postavíme a dokoupíme dvě dráhy, budeme mít plnohodnotnou halu se čtyřmi drahami pro pořádání mezinárodních turnajů. V Brně jsou tři curlingové kluby, a musí trénovat v Praze nebo ve Vídni. Naši curlaři jsou přitom ti, kteří reprezentují ČR,“ dodal Petr Hladík.

V České republice je v současnosti jen jedna curlingová hala, a to v Praze.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky curlingová hala, Brno, curling, stavba, Česko, sportovní událost, sportovní hala, Petr Hladík, HC Brno, Vídeň, Praha, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno plánuje výstavbu curlingové haly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.