Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno chce každý rok stavět stovky bytů pro seniory, mladé, handicapované i chudé lidi

Brno chce ročně stavět až 200 bytů pro seniory, mladé, handicapované i chudší lidi. Počítá s tím strategie bydlení na roky 2018-2030, kterou dnes schválili zastupitelé. Má to nalákat nové obyvatele do města. Primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) ČTK řekl, že ročně má jít o zhruba 150 až 200 nových bytů.

Kromě toho Brno plánuje investovat do infrastruktury, aby mohli stavět byty soukromí investoři. Součástí plánů města jsou i rekonstrukce domů ve špatném stavu, dále přechod z lokálního na centrální vytápění i zavedení družstevního bydlení.

Pro strategii zvedlo ruku 41 zastupitelů, nikdo nebyl proti, zdrželi se čtyři komunisté. Hladík řekl, že má město problém s tím, že se lidé stěhují mimo něj a bydlí v okruhu 50 kilometrů ve městech jako Kuřim nebo Tišnov a podobně, kde je bydlení levnější.

Každý den dojíždí do Brna zhruba 100 tisíc lidí

Pro Brno z toho vyplývají dva problémy, jednak neroste počet obyvatel a jednak jde o problémy dopravní, protože mnoho lidí dojíždí za školou, prací a kulturou, což vede k dopravním zácpám. „Takových lidí je denně kolem 100.000," řekl Hladík.

Brno vlastní zhruba 30.000 bytů, což je asi 15 procent z celkového počtu bytů ve městě. Ostatní jsou v soukromém vlastnictví. Ročně se staví podle Hladíka nyní asi 1000 bytů jak v soukromé linii, tak z úrovně města.

Hladík uvedl, že časem se mělo ve městě stavět 1500 až 2000 bytů ročně, zatímco Brno si chce nadále držet podíl 15 procent. Každý rok plánuje dát město také kolem 300 milionů do infrastruktury pro přípravu stavebních prací, aby nalákalo soukromé investory.

Družstevní bydlení vyřeší problémy s přísnou hypotékou

Samo chce stavět sociální byty pro chudé, startovací byty pro mladé rodiny, ale také bydlení pro seniory nebo lidi s handicapem. Chce zavést i družstevní bydlení. Lidé, kteří pracují, ale nezískají hypotéku, by vstoupili i s městem do družstva. Družstvo by si vzalo hypotéku, za ni by se postavil dům a po splacení hypotéky by byty přešly na lidi. První družstevní byty by se mohly začít stavět už letos ve Valchařské ulici.

Další lokalitou jsou Kaménky, Kamenný vrch nebo Červený kopec. Brno bude také opravovat vlastní byty ve špatném stavu. „Chceme v našich i soukromých objektech motivovat vlastníky k přechodu z lokálního systému vytápění na centrální vytápění a ke kombinaci tepelných čerpadel nebo fotovoltaiky a termických využití světelné energie," dodal Hladík.

Foto ilustrační foto, akustickykatalog.cz | Zdroj ČTK

Štítky bydlení, byty, výstavba, magistrát, mladí lidé, senioři, hendikepovaní, chudí, Brno, Petr Hladík, KDU-ČSL, hypoteční úvěr, Kuřim, Tišnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce každý rok stavět stovky bytů pro seniory, mladé, handicapované i chudé lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.