Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Do brněnského babyboxu někdo odložil dvoutýdenní holčičku

Do brněnského babyboxu někdo ve čtvrtek pozdě večer odložil zřejmě dvoutýdenní holčičku. Novorozeně je v pořádku, prozradil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Je to sedmnácté dítě odložené do babyboxu v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří, který funguje téměř 13 let. Dívenka byla oblečená a zabalená v peřince

„Na přiloženém lístku je ´Marie 17. května´, tedy zřejmě datum narození. Pupek nic moc a smrdí od cigaret, oznámila mi sestřička, jež děťátko vyjmula z babyboxu," uvedl Hess.

V Česku bylo v babyboxech od jejich zavedení v roce 2005 zanecháno zatím 171 dětí, z toho bylo 98 holčiček a 73 kluků. V nemocnicích, budovách zdravotnické záchranné služby nebo i radnic funguje 74 těchto speciálních schránek.

V tomto týdnu někdo odložil holčičku do babyboxu také v úterý ve Slaném na Kladensku. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo uvidí.

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Babybox, Brno, holčička, Ludvík Hess, Nemocnice Milosrdných bratří, Česko, okres Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do brněnského babyboxu někdo odložil dvoutýdenní holčičku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.