Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Polovina rodin ze Šámalovy ulice už bydlí na Červeném kopci

Brno v pátek přestěhovalo první polovinu obyvatel z ubytovny v Šámalově ulici, která končí kvůli finančním problémům, jež mezi sebou mají majitel a pronajímatelská firma. Celkem 45 lidí našlo azyl v bývalé léčebně dlouhodobě nemocných na Červeném kopci. Zbytek se přestěhuje do objektu v Železniční ulici, který by město mělo připravit k 11. květnu.

Podle zastupitele zodpovědnýého za sociální začleňování Martina Freunda (Žít Brno) se stěhování obešlo bez problémů. Proti přesídlení lidí z ubytovny už dříve protestovali obyvatelé z okolí Červeného kopce. Asi tisíc jich podepsalo petici, vyjádřili obavy o své bezpečí a upozornili na možnost vytvoření sociálně vyloučené lokality.

Je to jen dočasné řešení, říká Freund

Představitelé města ale upozorňují na to, že jak na Červeném kopci, tak v Železniční ulici bude bydlení pro lidi dočasné. „Je to nouzové přístřeší, aby měly rodiny čas hledat náhradní ubytování. S každým bude jeho situaci řešit sociální pracovník. Někdo najde bydlení v soukromém bytě, někdo má žádost o sociální byt na městě, existuje Armáda spásy, ale uvolňují se i místa v azylových domech nebo v ubytovnách," řekl Freund.

Nájemné se strhává rovnou z dávek

Lidé platí za bydlení na Červeném kopci pár tisíc korun, magistrát za to bude strhávat peníze přímo z dávek, aby se zamezilo neplacení. Stejně už to dělá i u projektu nazvaného Rapid Re-housing, na jehož základě přidělil 50 bytů rodinám s dětmi v nouzi. Společnost Greystone nedávno oznámila ukončení provozu ubytovny.

Na nájemném dluží vlastnické firmě ZB Real stovky tisíc a také dluží za elektřinu více než 100.000 korun. Pronajímatel to objasňuje neplacením ze strany nájemníků, podle města ale většina platila.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky Červený kopec, bezdomovectví, Šámalova ulice, rodiny, Brno, rodina, ubytovna, Martin Freund, bydlení, Žít Brno, ZB REAL, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina rodin ze Šámalovy ulice už bydlí na Červeném kopci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.