Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VIDEO: Hledač kovů našel tři čtvrtě tuny dělostřeleckých granátů. Pyrotechnik je odpálil

Když v lese poblíž Svatoslavi krátce před polednem na 1. máje narazil osmadvacetiletý muž při hledání s detektorem kovů na dva dělostřelecké granáty, netušil, že se dostal do hodně nebezpečné situace.

Na místo přivolaní policisté a následně pyrotechnici, nalezli a postupně na místě vykopali asi sedm set kilogramů munice pocházející z II. světové války. Vykopání a likvidace nalezené munice trvalo pyrotechnikům téměř třicet hodin.

Část z nalezených výbušnin odvezli k odborné likvidaci. Zbytek velmi nebezpečného materiálu byli nuceni zlikvidovat na místě. Při práci navíc využívali těžkou hasičskou techniku. Velkou část nalezené munice zlikvidovali ve středu v podvečer. Při řízeném odpalu munice ve třech vyhloubených jámách bylo nutné z bezpečnostních důvodů na více než hodinu uzavřít poměrně frekventovanou silnici spojující Tišnov s Velkou Bíteší.

„Podle získaných informací munici na místě mohli na konci války při ústupu z Tišnovska ukrýt před třiasedmdesáti lety němečtí vojáci," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. V místě nálezu se tehdy nacházela pískovna. Munice byla ukryta ve dvou jámách.

 Pyrotechnici na místě vykopali necelou stovku dělostřeleckých nábojů větší ráže, pětašedesát dělostřeleckých min, sedmdesát kusů munice ráže do třiceti milimetrů, ruční a puškové granáty. Mimo to nalezli i iniciátory a další střelivo.

„Podle slov pyrotechniků se jednalo z pohledu množství nalezené munice o neobvyklý a především velmi nebezpečný nález," uzavřel Malášek.

Autoři | Foto PČR | Zdroj PČR

Štítky dělostřelecké granáty, druhá světová válka, nález, pyrotechnik, odpálení, Tišnov, Velká Bíteš, Tišnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hledač kovů našel tři čtvrtě tuny dělostřeleckých granátů. Pyrotechnik je odpálil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.