Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Potvrzeno! Na výstavu do Brna putuje Slovanská epopej a Muchovy plakáty

Skvělou zprávu dnes oznámili organizátoři festivalu sto let od založení Československa RE:PUBLIKA. Jeho významnou součástí bude totiž nově výstava ALFONS MUCHA: DVA SVĚTY, která zkombinuje dva protipóly tvorby světoznámého secesního malíře Alfonse Muchy – majestátní cyklus Slovanská epopej a sbírku plakátů.

Vystavovatelský unikát

Brno se stane prvním místem, kde budou k vidění propojené dva světy českého secesního velikána, malíře Alfonse Muchy. K výstavě devíti největších pláten z majestátního cyklu Slovanská epopej se nově přidá jedinečná nejrozsáhlejší sbírka Muchovy plakátové tvorby na světě. Vznikne tak unikátní výstava, která nemá nejen u nás, ale ani nikde v zahraničí obdoby.

„Mám velkou radost, že se v jeho rámci v Brně představí i světoznámá Slovanská epopej, a děkuji hlavnímu městu Praze za spolupráci. Toto prvorepublikové dílo světově proslulého českého umělce a moravského rodáka celou svou myšlenkou a provedením oslavuje český národ, hrdě se hlásí k naší minulosti a s nadějí nahlíží do budoucnosti. Jsem proto přesvědčený, že přesně naplňuje koncept a smysl Festivalu RE:PUBLIKA,“ říká primátor města Brna Petr Vokřál.

Výstava v Brně zůstane téměř půl roku

Původně třítýdenní výstava se díky své unikátnosti výrazně prodlouží. Lidé z celého světa ji budou moci na brněnském výstavišti navštívit až do konce letošního října.

Unikátní kombinace Muchova díla mohla vzniknout díky spolupráci Hlavního města Prahy jako majitele cyklu Slovanská epopej, statutárního města Brna, Veletrhů Brno a Nadačního fondu Richarda Fuxy, který spravuje sbírku plakátů.

„Do výstavního projektu jsme se po oslovení ze strany Veletrhů Brno zapojili bez dlouhého přemýšlení. Chceme návštěvníkům z řad české veřejnosti, která dílo Alfonse Muchy obecně zbožňuje jako málokterého jiného autora, nabídnout pohled na unikátní spojení komerční tvorby secesního mistra a zároveň jeho vlasteneckého vyjádření v podobě Slovanské epopeje, fenomenálního díla světového významu, do nějž vtiskl dějiny Čechů a dalších slovanských národů,“ vysvětluje, proč neváhal se zapůjčením sbírky, Richard Fuxa, předseda správní rady nadačního fondu nesoucího jeho jméno.

Výstava začne v den 90. výročí veletrhů

Výstava najde své místo v pavilonu H brněnského výstaviště. První den výstavy navíc připadne symbolicky na 90. výročí otevření brněnských veletrhů. „O umístění Slovanské epopeje do pavilonu H se uvažovalo už v roce 2002, dokonce existuje projekt na stálou expozici tohoto fenomenálního souboru. Velmi si cením toho, že výstava u nás zůstane nejen během Festivalu RE:PUBLIKA, ale až do podzimu. Takto unikátní záležitost si zaslouží, aby byla pro milovníky umění přístupná co nejdéle,“ generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš

Devět pláten Epopeje, Muchovy umělecké plakáty

Celkem devět pláten Slovanské epopeje, z nichž většina má rozměr 8x6 metrů, bude umístěno v hlavní lodi pavilonu. Sbírka Richarda Fuxy, která čítá bezmála dvě stovky artefaktů, mezi něž se kromě plakátů řadí také dekorativní panó, kalendáře, reklamy na nápoje, průmyslové výrobky a nejrůznější společenské a kulturní události, pak bude v prostoru pod galeriemi pavilonu.

Od roku 2013, kdy byla sbírka vystavena v Obecním domě v Praze a stala se historicky nejúspěšnější výstavou výtvarného umění v ČR, se podstatně rozšířila. Návštěvníci tak v Brně uvidí řadu exponátů, které dosud nespatřily světlo světa.

Návštěvnicky atraktivní

Výstava bude podle českého historika a kurátora výstavy Karla Srpa pojata atraktivně především pro diváky: v bočních chodbách kolem ústředního prostoru se setkají s výběrem Muchových plakátů.

„Od úvodního plátna, strhující výpovědi o původu Slovanů přes pohanské slavnosti a zavedení křesťanské liturgie divák přejde přes triptych věnovaný dějinám husitství až k úchvatnému zrušení nevolnictví v Rusku, vyhlášenému v Moskvě,“ nastiňuje pojetí Karel Srp.

Dveře pavilonu H se prvním návštěvníkům otevřou v den zahájení Festivalu RE:PUBLIKA – přesně za měsíc, v sobotu 26. května. Na rozdíl od většiny festivalových pilířů bude vstup na výstavu zpoplatněn, a to částkou 150 korun.

Výstava bude zpřístupněna 26. května od 13 hodin stejně jako ostatní festivalové pavilony.

Autoři | Foto Festival RE:PUBLIKA | Zdroj s použitím TZ

Štítky Slovanská epopej, Brno, Re:publika, výstava, Alfons Mucha, plakát, festival, pavilon, plátno, Československo, Richard Fuxa, Praha, malíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrzeno! Na výstavu do Brna putuje Slovanská epopej a Muchovy plakáty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.