Česko a Slovensko dostaly od Evropské komise výjimku a budou moci při výrobě alkoholického nápoje "tuzemák" dalších pět let používat tradiční rumový éter. Bez udělení výjimky by možnost používat rumové aroma skončila 22. dubna, kdy končí stávající přechodné období zavedené v roce 2012.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) loni upozornil, že některé látky v rumovém éteru, který dodává charakteristickou chuť a vůni českému tuzemáku, mohou být jako rakovinotvorné zdravotním rizikem. Aroma se přitom používá také při výrobě některých nealkoholických nápojů, pekařských výrobků či cukrovinek.
O výjimku, která se týká jen používání tradičního aroma při výrobě tuzemáku a nevztahuje se tedy na cukrovinky a další výrobky, požádaly ČR a Slovensko loni v prosinci. Nyní ji - s pětiletým omezením - potvrdil Stálý výbor Evropské komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, přičemž právní finalizace ještě určitou dobu potrvá.
Tuzemák je nejprodávanější lihovina v ČR, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je takzvaný tuzemský rum.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.