Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo Brno se zapojí do kampaně za záchranu exotických ptáků, začne sbírat steré dalekohledy

Jedenáct českých a čtyři slovenské zoo se zapojily do kampaně EAZA Silent Forest na ochranu zpěvných ptáků v Indonésii. Mezi ně se zařadila i Zoo Brno, pomoct však můžete i vy!

Staré dalekohledy pomůžou

Máte doma na půdě nebo ve skříni starý, ale stále ještě funkční dalekohled? Pokud jej nikdo nepoužívá a můžete ho postrádat, zaneste jej do brněnské či jakékoliv jiné zoo, která se zapojila do kampaně Silent Forest (Ztichlý les) na záchranu zpěvných ptáků v Indonésii. Dalekohledy získají indonéské děti, které se zapojí do speciálních výukových programů na rozvíjení zájmu o životní prostředí a jeho ochranu.

„Školáci dalekohledy dostanou prostřednictvím sítě ekologických center po celé Indonésii, jimž je rozdistribuuje nezisková organizace Green-books.org. Ta již několik let vzdělává místní děti a pomáhá zvyšovat jejich povědomí o přírodě a udržitelném rozvoji. Bojuje také proti pytláctví a nelegálnímu odchytu původních druhů zpěvných ptáků, jež jsou v Indonésii velmi rozšířené a decimují tamní populace kriticky ohrožených druhů,“ říká Tomáš Ouhel ze Zoologické zahrady Liberec, který je zároveň předsedou kampaně EAZA Silent Forest.

Kampaň, již organizuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a od loňského podzimu jí na dva roky předsedá právě liberecká zoo, se zaměřuje na šest vybraných pěvců s nejpohnutějším osudem.

Mezi nimi je například v přírodě patrně již vyhynulá kraska krátkoocasá jávská, populární loskuták velký, donedávna téměř vyhynulá majna Rothschildova, sojkovec dvoubarvý, bulbul korunkatý a šáma bělořitá. Nejen je ohrožuje nelegální odchyt a prodej na populárních ptačích trzích po celé Indonésii.

Kampaň Silent Forest má přispět k lepšímu povědomí obyvatel Indonésie o negativním vlivu odchytu zpěvných ptáků na jejich populace ve volné přírodě a pomoci získat finanční prostředky potřebné na konkrétní záchranné projekty. 

Brněnská zoo uspořádá pěveckou soutěž pro mateřské, základní i střední školy

Do začátku dubna mohly dětské kolektivy z mateřských, základních a středních škol přihlašovat svá pěvecká sborová díla tematicky zaměření na kampaň Silent Forest. Porota pak nejlepší z nich vybere a ti zazpívají v brněnské zoo na Dni Země 21. dubna.

Autoři | Zdroj s použitím TZ

Štítky Zoo Brno, Silent Forest, záchrana, ptáci, Indonésie, dalekohled, Brno, příroda, European Association of Zoos and Aquaria, Zoologická zahrada Brno, Zoologická zahrada Liberec, Den Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Brno se zapojí do kampaně za záchranu exotických ptáků, začne sbírat steré dalekohledy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.