Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Moravo, Moravo... Spolek navrhuje přidat ke státní hymně zmínku o Moravě

K iniciativě za změnu české hymny se přidaly spolek Moravské srdce a dosud neregistrované Moravské zemské hnutí. Pokud je cílem návrhů, které ve středu předložil k veřejné diskusi Český olympijský výbor, i delší provedení hymny, navrhuje spolek navázat na první sloku písně Kde domov můj první slokou slavnostní moravské písně Moravo, Moravo.

Podle spolku Česká republika není tvořena jen zemí českou, ale i dalšími historickými zeměmi, což je třeba v letošním výročním roce připomínat. Ve čtvrtek to řekl předseda spolku Pavel Dohnal.

Moravské zemské hnutí úsilí o přidání druhé sloky interpretuje „jako zoufalý a k neúspěchu odsouzený pokus o oživení deformovaného a vyčpělého českého nacionalismu“. „Je to pokračování přejmenovávací mánie, na jejímž začátku stojí v roce 1969 pookupační Česká (socialistická) republika a na konci loňský zemanovský paskvil Czechia,“ uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě za přípravný výbor hnutí Ondřej Hýsek.

Kde domov můj? Nechceme lhát

Moravané a Slezané při odpovědi na otázku „Kde domov můj?“ odmítají podle něj lhát, že bydlí v sousedních Čechách, navrhují přidat ke státní hymně takový text, který bude v duchu Ústavy ČR odkazovat nejen k občanům ČR v Čechách, ale i na Moravě a ve Slezsku. Hnutí dodává, že hudební podoba hymny je v nové verzi „zbytečně rozplizlá a nezřetelná“ a Škroupovo zhudebnění s Jeremiášovou úpravou jsou mnohem lepší.

Také sportovci jsou Moravané, míní spolek

Spolek Moravské srdce svůj návrh poslal olympijskému výboru, odpověď zatím podle Dohnala nedostal. Ne všichni olympionici, reprezentanti a sportovci ale podle něj jsou pouze z Čech, jsou také z Moravy. Vybízí ČOV, ať se zeptá samotných moravských sportovců, jestli by se jim líbilo, kdyby se v hymně České republiky zpívalo i o jejich rodné Moravě, až budou stát na nejvyšším stupni určeném pro vítěze.

„Upřímně si od toho moc neslibujeme, ale je to náš příspěvek do debaty,“ řekl Dohnal. Připomněl, že i ústava mluví o historických zemích, které tvoří Českou republiku.

Nová hymna by měla být pompéznější a více vlastenecká, tvrdí skladatel

ČOV zveřejnil několik nahrávek variant hymny ve středu. Zkomponoval je skladatel Miloš Bok, který se pokusil naplnit záměr objednavatele, aby hymna byla sebevědomější a vlastenečtější. Případně by mohla mít dvě sloky, jako tomu bylo dříve.

Kontroverze vyvolaly návrhy už při tiskové konferenci, dvě ze zveřejněných variant jsou pompéznější a majestátnější, než jsou lidé dnes zvyklí. Přítomní hudební publicisté či muzikologové je označili za Bokovu skladbu na námět hymny než hymnu. Uváděli, že melodie hymny se ztrácí pod bohatou kontrapunktickou prací skladatele. Bok to odmítá.

Autoři | Foto YouTube

Štítky česká hymna, Moravo Moravo, změna, Morava, národní hymna, Česko, Český olympijský výbor, domov, Ondřej Hýsek, olympijské hry, Miloš Bok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravo, Moravo... Spolek navrhuje přidat ke státní hymně zmínku o Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.