Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

ANKETA: Pompéznější a více vlastenecká. Uvažuje se o změně státní hymny, líbí se vám?

Možná nová verze české národní hymny zazněla dnes v budově Českého rozhlasu i v jeho vysílání. Podle záměru jejích iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější, případně by mohla mít dvě sloky, jak tomu bylo dříve. Autorem nových variant je hudební skladatel Miloš Bok.

Iniciátorem nových variant hymny je Český olympijský výbor. Bokovy návrhy jsou poněkud pompéznější a majestátnější, než jsou lidé dnes zvyklí. Bok dnes novinářům řekl, že taková je jeho nátura a jeho vklad do diskuse o možné podobě hymny. Máme se stále všemu vysmívat, máme být malým národem, nebo se chceme trochu rozvzpomenout, kým jsme? naznačil řečnickou otázku a to, kudy by se debata o nové hymně mohla ubírat.

„Jsme sportovci, bojujeme pro to, abychom byli nejlepší na světě, okamžik na stupních vítězů je veliký okamžik," řekl k tomu, zda nové varianty slavné české písně nejsou příliš pompézní, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Čtyři verze hymny nahrál loni v prosinci Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, ve zpívaných variantách vystupují Štěpánka Pučálková a Svatopluk Sem.

Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu dnes uvedl, že armáda je možná po sportovcích druhým nejčastějším "uživatelem" hymny a že mnohé státy své hymny také v dějinách mění. Nové varianty hymny si budou moci poslechnout lidé na výstavě Doteky státnosti, která začne ke 100. výročí založení Československa, k němuž směřuje i debata o hymně, v květnu na Pražském hradě.

Líbí se vám nová navrhovaná verze státní hymny?

Celkem hlasovalo310 čtenářů

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky státní hymna, sloky, změna, národní hymna, Miloš Bok, Český rozhlas, Český olympijský výbor, Jiří Kejval, Štěpánka Pučálková, Svatopluk Sem, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Vojenský historický ústav Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Pompéznější a více vlastenecká. Uvažuje se o změně státní hymny, líbí se vám?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.