Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel významný brněnský architekt Ivan Ruller

Zemřel velmi významný brněnský architekt Ivan Ruller, informovala Česká televize Brno na twitteru a facebooku. Rullerovi bylo 91 let. Jeho architektonický rukopis nese hala Rondo, podílel se na projektu Janáčkova divadla. Úplný soupis děl, kterými Ruller obohatil fond moderní architektury, zahrnuje přes 500 položek.

Projektoval pavilon E na brněnském výstavišti, administrativní budovu Ingstavu nebo obřadní síň na židenickém hřbitově. Ruller byl žákem Bohuslava Fuchse či Bedřicha Rozehnala, silně jej ovlivnil funkcionalismus a moderna.

Zúčastňoval se i mezinárodních soutěží. Spolupracoval na památnících v Osvětimi a Dakaru i na budování muzea v Tripolisu.

Po roce 1989 byl čtyři roky děkanem brněnské fakulty architektury. V roce 2003 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. O rok později získal cenu Obce architektů za celoživotní dílo.

Je také laureátem Ceny města Brna. Ruller i v pokročilém věku zůstával činný. Učil, projektoval, vyjadřoval se k odborným otázkám. Angažoval se proti odsunu nádraží v Brně. „V tomto městě jsem se narodil, mám ho rád, udělám všechno, co je možné, aby se tomu naprosto nezdůvodněnému návrhu zabránilo," řekl Ruller novinářům v roce 2016.

Foto TJ Stadion Brno | Zdroj ČTK

Štítky Ruller, architekt, úmrtí, Ivan Ruller, Brno, Facebook, Twitter, Česká televize, Janáčkovo divadlo, Bohuslav Fuchs, Bedřich Rozehnal, Václav Klaus, moderní architektura, Dakar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel významný brněnský architekt Ivan Ruller  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.