Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ZE SVĚTA: Zemřel poslední samec nosorožce severního bílého na světě. Život prožil v Česku

Smutná zpráva oběhla dnes světem. V pondělí zemřel poslední žijící samec nosorožce bílého severního. Svůj život dožíval se zdravotními potížemi v keňské rezervaci Ol Pejeta. Samec jménem Sudán se dožil 45 let, v lidském životě by ekvivalentem jeho věku bylo 90 let. Většinu svého života prožil v Zoo Dvůr Králové.

Sudán měl od loňska měl infekci v noze, jeho situace se v posledních týdnech velmi zhoršila a ošetřovatelé tak museli jeho trápení ukončit. Na světě zbývají už jen dvě samice - Sudánova dcera Najin a její dcera Fatu. Obě samice také patří Zoo Dvůr Králové. Česká zahrada je do Keni se Sudánem a dalším samcem převezla v roce 2009.  Kvůli možnému pytláku byl Sudán nepřetržitě hlídán osobní hlídkou ozbrojenců.

Jejich další množení se bohužel nevydařilo. Vědci však mají k dispozici Sudánovo sperma a hodlají pokračovat v záchraně druhu umělým způsobem. Pro tyto účely spustili už v minulosti sbírku, jejíž hlavní postavou byl právě Sudán. 

Pytláci populaci zdecimovali během dvaceti let

Ještě v roce 1960 žilo na Zemi přes 20 tisíce kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. Poté se však dali do práce pytláci a v roce 1980 už zbylo na celém světě jen 15 kusů. Pytláky přitahuje hlavně roh nosorožce bílého, jehož cena za kilo se na černém trhu poyhbuje v milionech korun. Oblíbený je především v Číně kvůli jeho údajně léčivým účinkům.

Pozitivním příkladem úspěšného snažení při záchraně druhu je naopak stav nosorožce jižního bílého. Zatímco na začátku 20. století byly jeho počty kriticky nízké, dnes se především díky jihoafrickým záchranářům jejich počet odhaduje na dvacet tisíc.

Foto Twitter, Ol Pejeta

Štítky Nosorožec, severní bílý, Sudán, Keňa, ZOO Dvůr Králové, vyhynutí, Česko, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZE SVĚTA: Zemřel poslední samec nosorožce severního bílého na světě. Život prožil v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.