Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnský student vyvinul náramek, který pomůže zachránit život

Student Vysokého učení technického v Brně Svätopluk Blažej vyvinul náramek, který může pomoci zachránit život. Permanentně sleduje dech, puls a tělesnou teplotu a dokáže upozornit nositele, že se s jeho tělem děje něco nestandardního, zároveň umí sám zavolat pomoc. Také dokáže určit svou momentální pozici. Nyní má Blažej vyvinutý prototyp.

Sám se několikrát ocitl v ohrožení života

Blažej jako student fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií trpí od dětství silnou alergií na včelí bodnutí, několikrát se ocitl v přímém ohrožení života. Dokonce strávil několik měsíců v kómatu. Nechtěl dál spoléhat na náhodu, že mu někdo přivolá pomoc.

„Náramek nošením získá data o chování lidského těla. Pokud nastane nějaká změna, a nemusí to být přímo zástava srdce, tak náramek pozná, že se děje něco nezvyklého a může přivolat pomoc," vysvětlil zakladatel projektu Life Saving Bracelet (Život zachraňující náramek). Na softwarovém i hardwarovém řešení spolupracuje s absolventem fakulty informačních technologií Michalem Rišou.

Lékař může pracovat se vzdálenými daty

Zařízení také nabízí vzdálený přístup k datům, se kterými může pracovat například ošetřující lékař nebo příbuzní dotyčného. „Máme hotový prototyp a deset náramků ve výrobě. Budou je nosit a testovat senioři v domově důchodců. Navázali jsme spolupráci se společností Cardio Analytics, jejichž software budeme v náramcích používat. Vznikal na základě dat a spolupráce s nemocnicí v Šumperku a s Mayo Clinic," uvedl Blažej.

Do konce roku by tvůrci chtěli uvést náramek na trh, zájem je podle nich velký. Kromě seniorů a nemocných může sloužit sportovcům či lidem, kteří vykonávají fyzicky náročné povolání. Čím déle bude člověk náramek mít, tím přesnější bude měření, náramek se dokáže během nošení sám učit. Cena jednoho náramku by se měla pohybovat okolo 5000 korun.

Foto tyinternety.cz, Live Saving Bracelet | Zdroj ČTK

Štítky Student, náramek, záchrana života, VUT, Brno, Vysoké učení technické v Brně, Klinika Mayo, Nemocnice Šumperk, prototyp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský student vyvinul náramek, který pomůže zachránit život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.