Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Moravský kras navštěvuje stále více lidí

Návštěvnost jeskyní v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku se loni zvýšila zhruba o 8500 turistů na 371.000. Přibylo návštěvníků z tuzemska, počet zahraničních hostů se naopak mírně snížil.

Tuzemských turistů do jeskyní v krasu dorazilo asi 263.000, tedy zhruba dvě třetiny ze všech. Ze zahraničí šlo především o turisty z Polska, bylo jich asi 46.000, následují turisté ze Slovenska (zhruba 17.500) a návštěvníci z Ruska (asi 9000). Jeskyně si však loni prohlédli například i turisté z Indie, Ukrajiny či Albánie.

Návštěvnost se zvedla ve všech jeskyních vyjma Kateřinské. Do ní loni dorazilo 54.500 turistů, meziročně asi o 1500 méně. Jako už tradičně nejvíce byli turisté zvědaví na Punkevní jeskyně, bylo jich přes 212.000. Sloupsko-šošůvské jeskyně navštívilo asi 46.000 lidí, Balcarku 37.000 a Výpůstek zhruba 21.000 lidí.

V Punkevních jeskyních se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě, jsou propojeny se dnem propasti Macocha. Kateřinská jeskyně nabízí k prohlídce největší přírodní podzemní sál v ČR, Balcarka zase bohatou krápníkovou výzdobu. Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou zajímavé spletitým systémem chodeb a podzemními propastmi, Výpustek láká i na někdejší utajovaný protiatomový kryt československé armády.

V ČR je 14 jeskyní zpřístupněných veřejnosti. Loni si je prohlédlo přes 780.000 lidí. Pět jeskyní Moravského krasu se podílí na celkové návštěvnosti asi 47,5 procenty.
 

Foto Wellness noviny | Zdroj ČTK

Štítky Moravský kras, návštěvnost, jeskyně, okres Blansko, Rusko, Indie, Polsko, Ukrajina, Albánie, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravský kras navštěvuje stále více lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.